Sofia Nyblom är årets hjälte i Solna. Foto: Camilla Svensk

Sofia Nybom är vår lokala hjälte – firar med fika

Sofia Nybom, AIK Basket Stars, har utsetts till Min lokala hjälte i Solna, och fick ta emot priset vid en ceremoni i centrum. – Men den största vinsten är att få vara med och se hur barnen utvecklas, säger hon.

  • Publicerad 10:47, 6 okt 2019

Sofia Nybom, 42, har korats till Mitt i:s lokala hjälte vid en ceremoni under matfestivalen Smaka på Solna. Juryns motivering löd: ”Sofia är en lokal hjälte för att hon med sitt stora engagemang och entusiasm får spelarna att växa – både på och utanför planen”.

Hur känns det att vakna upp som hjälte?

– Det känns bra, jag har fått många gratulationer av kollegor och vänner, säger Sofia Nybom.

Till vardags är hon stabschef vid utbildningsförvaltningen i Solna, men det var när hon för fyra år sedan startade AIK Basket Stars som hjältesagan började.

För barn med autism

Hon var då resurslärare till en pojke med autism, och ville hitta en meningsfull aktivitet till honom. Det skulle vara något tillsammans med andra, och idén om ett basketlag föddes.

Pojken är nu 18 år och äldst i laget. Den yngsta är sju.

Hur ska du fira att du utsetts till hjälte?

– Vi har träning i eftermiddag, så det kanske blir lite fika efteråt!

Lena Carlqvist bjöd på lördagsgodis när Min lokala hjälte i Solna korades. Foto: Camilla Svensk

Det var lite nervöst att ta emot priset, tycker hon. Förutom äran och ett diplom bestod det av ett presentkort. Sofia Nybom säger att hon tror det är typiskt för hjältar, att de inte gillar att stå i centrum utan helst jobbar i det tysta.

Ger energi att se barnen så glada

Sofia Nybom

Och den största vinsten är att få vara med och se hur barnen utvecklas, säger hon.

– Det ger så mycket energi att se barnen så glada, att de får vara i ett sammanhang och röra på sig. Det är så viktigt för deras utveckling, säger hon.

Prisutdelning i Solna centrum under matfestivalen Smaka på Solna. I mitten Sofia Nybom årets hjälte. Foto: Camilla Svensk