Simon Persson, tränare för Spånga Hockey. Foto: Christian Lärk

Simon får barn att vilja spela hockey

Att se alla barn och få dem att känna sig välkomna är viktigt för Simon Persson, tränare för Spånga Hockey, nu nominerad till Min lokala hjälte i Spånga 2019. – Jag försöker att vara på barnens nivå, prata med dem och kolla hur de mår. Jag tycker de är värda den uppmärksamheten, säger han.

  • Publicerad 11:09, 21 apr 2019

Extremt mycket glädje – men under organiserade former. Så kan man sammanfatta Simon Perssons sätt att sköta träningarna för hockeyknattarna i Spånga ishall. Han är en av många i Spånga Hockey som lägger ner ett enormt arbete och massor av tid på att få barn att spela hockey.

Simon håller dels i klubbens hockeyskola för barn mellan 5 och 7 år, dels i det yngsta ungdomslaget, där barnen är 8-9 år. Som gammal spelare – mellan 6 och 25 års ålder var han själv aktiv i klubben – har han egna idéer om hur ungdomsidrott ska bedrivas.

Ordning – och skoj

En viktig del i verksamheten är att hälsa på alla barnen och få dem att trivas. De ska ha kul tillsammans – men det får inte bara bli ploj och lek. Simon vill ha struktur på träningarna.

– Det är en gyllene regel inom idrotten – att ha ordning och reda, men samtidigt ha extremt roligt. Det är då man lär sig som bäst, det är i alla fall min uppfattning.

Barnen med och väljer

En del saker försöker man lära barnen omgående, som att man måste komma i god tid för hinna byta om och att man måste hänga sina kläder på sin krok. Och så det kanske allra viktigaste: vara en bra kompis.

– Det är extremt viktigt. Och det gör också att de tycker att hockeyn är så himla rolig.

Träningarna på hockeyskolan delas upp i moment som barnen själva har varit med om att välja och sådant som ledarna bestämmer.

Växande verksamhet

– Vi gör både och, det tror jag är viktigt.

Hockeyskolan har blivit allt populärare på sistone, och på några få år har antalet deltagande tjejer och killar praktiskt taget fördubblats, till ett 100-tal.

Mixen av lek och och struktur tror är uppskattad. Kanske är det därför vi blivit så populära som förening, säger Simon.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: