En längre intervju med Samir Alj Fält finns på mitti.se/omrade/skarholmen/ Foto: Läsarbild Sanna Lindberg

Samir Alj Fält spränger gränser med design

Formgivaren Samir Alj Fält grundade hyllade Design Lab S i Skärholmen 2013. Han är nominerad till Min lokala Söderortshjälte.

  • Publicerad 10:35, 24 apr 2018

Hur arbetar ni för att studion, som tvingade stänga i februari, ska kunna öppna igen?

– Vi arbetar stenhårt för att hitta långsiktiga lösningar och har ständiga möten med olika aktörer. Vi har insett att vi måste har flera finansiärer, vi kan inte förlita oss på en enda. Vi hoppas kunna öppna igen i höst.

Varför är Design Lab S viktigt?

– För att utvecklingspotentialen i Skärholmen är enorm. Barnen som skapar ihop med oss har en otrolig energi. Vi tar fram deras kreativitet och skapar förutsättningar för att nya idéer ska födas. Eftersom människorna här kommer från så många olika kulturer finns det också en väldigt bra grogrund för nya uttryck.

Varför valde du att starta den i Skärholmen?

– Jag är uppväxt där, först i en lägenhet i Bredäng, sedan i ett radhus på Lammholmsbacken. Så det är hemmaplan för mig, och känner stor värme för området. När jag träffar barnen där väcks också många minnen till liv, det ger en speciell känsla och en lekfullhet. Det är mindre regelstyrt än när jag arbetar i min andra designstudio inne i stan, mot olika uppdragsgivare.

Vad är själva grunden för Design Lab S?

– Människans behov av att uttrycka sig. Barnen bär på berättelser om sig själva, om vad de tycker, känner och tänker. Det ger de form åt med sina händer. Och det är de som styr över resultatet – när arbetet börjar vet ingen hur det kommer att bli i slutändan. Då kan det också bli normbrytande.

Sprider ni konceptet?

– Ja, vi visar upp vår modell i olika sammanhang, både i Sverige och utomlands. I juni ska vi till exempel till Paris och arbeta med barn i en förort där. Vi har också ögonen på oss från Malmö och Göteborg. Vi är otroligt stolta och vill gärna inspirera andra.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.