Roberto Sala har engagerat sig i fotbollen i snart 20 år. Foto: Olle Anrell

Roberto brinner för Djurgårdens tjejer

Roberto Sala är en riktig Djurgårdshjälte. Samtidigt som han driver krog på heltid tränar han flera flicklag och ställer alltid oavsett upp för föreningen.

  • Publicerad 09:16, 2 mar 2018

Gärdesbon började sin ledarkarriär i Värtans IK i början av 2000-talet där han blev ledare för dotterns knattelag. Sedan följde han henne till Djurgården ändå upp till flick-allsvenskan. Och i Dif engagerar han sig fortfarande ideellt genom att träna flera flicklag, och vara med och ordna matcharrangemangen där han ibland är speaker, bollbärare eller spikar upp lappar med matchinfo.

Vad får dig att engagera dig så i fotbollen?

– Man får så mycket uppskattning tillbaka och vi fyller en roll som jag tror är viktig. Tyvärr är det brist på ledare på damsidan och det är lättare att värva tränare till pojkar. Många tror att damfotbollen är som 1973, och då var det inte bra. Men nu är det bra fotboll som underskattas. Jag blir lite gråtfärdig ibland på Stadion när det är Djurgården och Rosengård som spelar riktigt bra fotboll, men bara 120 personer på läktarna.

Ett tag drev Roberto hela damverksamheten

2013 var Djurgårdens damfotboll nära konkurs, men gick ihop med herrsektionen. Då tog du över verksamheten ideellt – berätta!

–  Jag hade jag i princip alla roller. Jag skötte arrangemang och planhyror, allt utom ekonomin eftersom det inte fanns någon. Det var snack om att det skulle betalas, men det fanns inga pengar så det var lika bra att göra det ideellt.

Du driver krogen Kungstensgatan 12 också – hur hinner du?

– Jag har förmånen att ha en förstående fru som jobbar med mig här och man får hitta lösningar för att hinna med fotbollen. Jag ska inte gå in på hur mycket tid jag lägger, eftersom jag brukar säga att det kan användas emot mig i familjen, haha. Men det är en del timmar.

När vinner Djurgården sitt nästa SM-guld med spelare du har fostrat?

– Jag tror att Djurgården har alla förutsättningar att slåss med de stora drakarna på damsidan. Vi har den överlägset bästa ledaren på damsidan nu, Joel Riddez som har gjort underverk. Jag tror att vi vinner ett SM-guld, men jag kan inte säga när det blir.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Östermalm lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteostermalm@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Östermalmshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.