Foto: Christian Lärk

Rensar Mälaren från skräp – nu är Fredrik Min lokala hjälte

Dykaren Fredrik Johansson och hans medarbetare plockar varje vecka upp tonvis med miljöfarlig skrot från sjöbottnen runt Kungsholmen. Nu har han utsett till Min lokala hjälte för det ideella arbetet. – Det är oerhört smickrande, jag blir så glad, säger han.

  • Publicerad 05:05, 22 sep 2020

Dykaren Fredrik Johansson förfasades över den mängd dolda soptippar som finns längs Kungsholmens och övriga innerstans kaj- och strandkanter och tog därför initiativ till projektet ”Rena Mälaren”.

Under snart två års tid har han och andra volontärer dykt flera gånger i veckan och varje gång fiskat upp drygt ett ton av båtbatterier, elsparkcyklar, kundvagnar, bildäck, cyklar och tv-apparater och annat bråte från sjöbotten.

– De flesta har inte en aning om hur illa det ser ut. Det är enorma mängder av skräp. Det är skrämmande, säger Fredrik Johansson.

Tillsammans med cirka 150 andra så städar Fredrik Johansson upp på Mälarens botten. Men det behövs fler volontärer, säger han och uppmanar fler att hjälpa till. ta då kontakt via Rena Mälarens Facebook-sida eller på Instagramkontot ”renamalaren”.

Nu har han utsetts till Min lokala Kungsholmenhjälte för det ideella arbetet han lägger ner, och juryns motivering lyder: Fredrik är en hjälte för att han oförtröttligt, med stor envishet och på ett konkret sätt gör Kungsholmen till en bättre plats att bo på.

– Det här betyder så mycket för oss. Varje gång vi uppmärksammas i media så är det flera nya som vill vara med och hjälpa till. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla som är med och gör det här möjligt. Vi är nu 50 dykare och runt 100 stycken som hjälper till på land. Men vi behöver bli ännu fler, för det finns så mycket skräp kvar att rensa bort, säger han.

Fredrik Johansson tar emot priset tillsammans med medarbetarna Sara, Marc och Daniel.

Vilka hjältar Kungsholmen har – här är finalisterna!

Fakta

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre