Rektorns fokus under bussolyckan: Skapa lugn

På väg till Romme fick bussen med 100-tals elever sladd och gled över i motsatt körfält. Mot dem kom en långtradare. När rektor Helen Carlsson förstod att krocken var oundviklig vände hon sig om och ropade: håll i er!

  • Publicerad 09:00, 4 mar 2018

Smällen kom i mitten av bussen, men sedan var den nära att välta. Till slut stannade den upprätt.

– Så fort jag och mina kollegor Anni och Ida visste att vi överlevt, knäppte vi upp våra bälten och började jobba. Barnen satt bältade, men det var trasiga fönster och några hade skärsår. Det låg glassplitter överallt, berättar Helen Carlsson.

Vad var viktigast att göra först?

– Det viktigaste var att skapa lugn och trygghet. Vi tog hand om dem som var i akut hjälp och alla de som var chockade. Vi pratade jättelugnt med alla, sa att det gått bra och att hjälp var på väg. Vi sa åt alla att klä på sig och hjälpa varandra eftersom det blev fort kallt i bussen. Busschauffören ringde 112. Jag ringde skolans vd som kontaktade alla föräldrar. Det var ett otroligt fint samarbete mellan oss på olycksplatsen och de som var kvar på skolan. Lyckligtvis skadades ingen allvarligt.

Var det någon gång du tvekade?

– Nej jag kände att det flöt på och att vi fattade rätt beslut. Det fick vi också beröm för av räddningstjänsten.

Hur har ni pratat om olyckan efteråt?

– Måndagen efter olyckan kom kommunens kristeam och vi pratade om det som hänt med eleverna. Busschauffören har också varit här. Vi som var på bussen har haft bra samtal. Det är klart att vi alla kommer varandra närmare efter det här.

Du hyllas också för att under alla år ha varit en stabil kraft på skolan. Vad säger du om det?

– Jag blir så oerhört glad och rörd för de fina orden, det värmer verkligen. 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Kungsholmen lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltekungsholmen@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Kungsholmenhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.