Tim Wikström och Sixten Stenqvist jagade efter inbrottstjuven. Foto: Stefan Källstigen

Pojkarnas hjälteinsats – hjälpte polis fånga tjuv

Sixten och Tim överraskade två inbrottstjuvar i kompisens villa i Näsbypark. Tack vare deras snabba agerande kunde polisen gripa männen. Nu är de först ut att nomineras till Min lokala Täbyhjälte.

  • Publicerad 05:06, 12 feb 2019

Sixten och Tim hade varit på skolbal och när de morgonen efter åkte förbi hemma hos en kompis i Näsbypark för att hämta upp grejer såg de att altandörren stod öppen.

Killarna kunde höra någon rota på övervåningen. Men när de ropade blev det tyst.

– Då kommer en man springande ner för trappan med händerna i kors framför ansiktet. Han skriker han ”back off, back off” till oss, berättar Sixten.

Filmar tjuven med mobilen

När de inser att mannen som just smet ut genom dörren är en inbrottstjuv rusar de efter.

– Jag tar upp mobilen och filmar samtidigt som jag springer ikapp honom.

Tim larmar samtidigt via sin mobil polisen. Sixten ser sedan hur tjuven hoppar in i en buske. Men där tar det stopp. Mannen har snubblat på ett dolt staket.

– Då sträcker jag fram handen och filmar honom. Jag får en extrem bra bild. Han kollar rakt in i kamera.

Patruller och polishelikopter larmas in

Polisbilar, hundpatrull och helikopter cirklar snart runt i Näsby park. Tack vare Sixten och Tims signalement kan två tjuvar gripas och polisen berömmer killarna efteråt.

– Ja, polisen sa att både jag och Tim hade bra instinkter. De skojade lite om att ”då blir ni polis grabbar”, berättar Sixten.

Vad tycker ni om att ha blivit nominerad till lokal hjälte i Täby?

– Jag tycker det är kul. Men det var inget jag hade väntat mig efter händelsen, säger Tim Wikström.

Båda är förvånad över hur många som uppmärksammat deras insats. En dam startade en insamling för att ge dem en belöning och i sociala medier har de hyllats.

”Ni är hjältar”

– Det var några riktigt fina kommentarer. Jag sken upp när jag läste dem, ”Ni har gjort en bra insats.”. Och ”Ni är hjältar”, säger Sixten Stenqvist.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: