Pelle Olofsson vill hjälpa sina spelare till att bli självständiga individer. Foto: Stefan Källstigen

Pelle kämpar för tjejer inom fotboll

Pelle Olofsson är tränaren som kämpar för att unga tjejer ska bli tagna på allvar – med fotbollen som medel. Nu är han nominerad till Min lokala söderortshjälte i Farsta. – Tjejerna ska lära sig att det inte är okej att bli kallad ”hora” i klassrummet. 

  • Publicerad 09:00, 10 mar 2019

Tre kvällar i veckan är det träning för Farsta FoC. Ett fyrtiotal tjejer från Farsta och olika kranskommuner samlas för att träna så att mjölksyran bränner.

Klubbens tränare är Pelle Olofsson. Han berättar att hans engagemang för tjejerna på planen grundar sig i att han själv har två döttrar – och att han vill skapa bästa möjliga förutsättningar för dem i livet.

– Det som tjejerna får med sig på planen tar de med sig in i klassrummet och senare in i livet. Jag vill hjälpa dem att bli självständiga, starka individer, säger han.

Klimatet är hårt för unga tjejer som vill hålla på med fotboll, berättar Pelle. Förutsättningarna är sämre än för killarna, med bland annat mycket färre speltider.

 

– Det är inte så konstigt att det går bättre för herrfotbollen när killarna får tre gånger så mycket speltid som tjejerna. Det är klart att killarna då blir mer fysiskt tekniska.

Klubben hemmaplan är Farsta IP, men ibland spelar de också på lediga gräsplättar runt om i Farsta.

– Bristen på lokaler är ett stort problem. Det har hänt att vi tränat på folks gårdar.

Ordnar fotbollsgala

Pelle Olofsson gör mer för FoC Farsta än att bara träna dem. Han tar med tjejerna och spelar laserdome, ordnar sommarläger och tillsammans arrangerar de sin egen fotbollsgala med ett hundratal inbjudna.

– Det betyder väldigt mycket för tjejerna, säger han.

När klubben startade fick tjejerna som kom till träningen en hemläxa, berättar Pelle. Den bestod av att tjejerna skulle ta för sig i skolan och vara med i fotbollen på rasten.

– Alla tjejer var med och spelade på rasten. Nu spöar vi nästan alla kill-lag vi möter.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: