Bassam Al-Baghdady. Foto: Veronica Johansson

Östbergabon Bassam hjälper grannar: ”Vissa blir tårögda”

I mars startade Östbergabon Bassam Al-Baghdady Facebookgruppen #DinGranneHär, där personer i riskgrupp kunde be om hjälp i coronatider. Gruppen har i dag över 6 000 medlemmar över hela landet. Nu är Bassam nominerad till Min lokala söderortshjälte.

  • Publicerad 07:39, 10 maj 2020

Coronaviruset slog ner som en bomb i samhället i början av året. I mars fick Stockholm sitt första bekräftade dödsfall i covid-19 och sedan gick utvecklingen snabbt. Äldre och personer i riskgrupp uppmanades att isolera sig, matbutikernas hyllor gapade snart tomma och skolor stängde ner.

Finns över hela landet

Då startade Östbergabon Bassam Al-Baghdady initiativet #DinGranneHär, en Facebookgrupp som i dag har över 6 000 medlemmar, spridda över hela landet. Gruppens syfte är att personer i behov av hjälp ska kunna komma i kontakt med personer som kan hjälpa.

– Jag tror att vi är representerade i nästan alla kommuner, säger Bassam Al-Baghdady.

Han berättar att han redan i januari hade koll på utvecklingen runt om i världen.

– Jag följer många internationella mediekanaler och det hjälpte när det kom till att hålla koll på smittspridningen. Jag startade gruppen när det var färre än 100 bekräftade fall i Sverige, jag förstod att folk skulle behöva hjälp.

Tårögda grannar när Bassam knackar på

Bassam berättar att han känner sig väldigt glad över allt positivt som gruppen kunnat bidra till.

– Jag har hört historier om barnkalas som blivit av för att familjen fick hjälp av gruppen att handla, om en ung kille med astma som fått hjälp och såklart alla gamla. Jag känner mig väldigt glad över att jag fått vara med om något så fint, och vill tacka alla runt om i Sverige som hjälper till. De är riktiga hjältar.

Vid sidan av gruppen, så har Bassam hjälpt flera av sina grannar hemma i Östberga.

– Vissa har blivit tårögda när jag knackat på.

Vad säger du till de här personerna?

– Håll ut – vi finns här för att hjälpa.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera