Nytorgsträffen ger guldkant i vardagen – kan bli Söderhjälte

Bussutflykter, festluncher och odling på egen kolonilott. Personalen på Nytorgsträffen gör vardagen meningsfull och snudd på magisk för de äldre. Nu är mötesplatsen nominerad till Min lokala Söderhjälte.

  • Publicerad 05:01, 6 maj 2019

På Nytorgsträffen står dörren öppen de flesta dagarna i veckan. Hit kan alla Söders äldre invånare ta sig för att dricka en kopp kaffe, småprata, äta lunch eller hänga med på en aktivitet. Det krävs inget biståndsbeslut för att komma hit, man skulle kunna beskriva mötesplatsen som en fritidsgård för seniorer.

– Många av våra gäster orkar inte längre ta hem folk, och deras gamla vänner är kanske borta. Så då träffas man här, säger Lotta Bjelkelöv som är aktivitetsansvarig.

Bryter ensamheten

Hon tror att träffpunkten gör skillnad i de äldres liv.

– Det bryter ensamheten. Många skulle annars bara sitta själva hemma.

Lotta Bjelkelöv har jobbat på Nytorgsträffen de senaste sex åren. Foto: Pekka Pääkkö

Det sociala är i fokus på träffpunkten. Ett ledord är att det är så mycket trevligare att äta eller fika tillsammans än att göra det själv.

– Det kan betyda mycket att få komma hit och få lite kaffe och någon som säger hej och frågar hur man mår. Att få prata en stund, säger Åsa Wallman, som är köksansvarig.

Festluncherna poppis

Av de mer uppstyrda aktiviteterna är det gummibandsjympan, bussutflykterna och festluncherna som lockar flest. Och inte minst odlingen på den egna kolonilotten i Rackarbacken vid Södersukhuset.

Förutom den ordinarie personalen finns det ett tjugotal volontärer som hjälper till. Utan dem skulle det inte gå att ha lördagsdans eller festliga luncher med linnedukar och trerätters meny. Runt 10 000 besök sker på Nytorgsträffen varje år.

– Det fina är att se vad det betyder för alla som kommer hit, allt det som görs, säger Lisa Jansson, enhetschef.

Känner ni er som hjältar?

– Det vet jag inte. Men jag känner att jag gör skillnad. Det är ett väldigt roligt jobb, säger Lotta Bjelkelöv.

Personalen säger att de verligen uppskattar att de blivit nominerade till utmärkelsen Min lokala hjälte.

– Det var otippat och jättekul, säger Åsa Wallman.

 

Vem är din lokala hjälte?