Nils lär ut Brommas historia – lyfts som hjälte

Det Nils Ringstedt inte vet om Brommas lokalhistoria är inte värt att veta. 84-åringen har skrivit sex böcker i ämnet för att få andra att upptäcka sin stadsdel. – Det är så man håller sig pigg, säger Nils, som är först ut att nomineras till Min lokala Brommahjälte. Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera de som gör Bromma lite bättre.

  • Publicerad 05:00, 12 feb 2019

– Jag sjunker genom golvet, det brakade loss precis!

Min lokala hjälte är Lokaltidningen Mitt i:s stora satsning för att lyfta vardagshjältar hos dig. När vi ringer upp Nils Ringstedt och berättar nyheten tror han först inte att det är sant. Sedan kommer glädjen.

Brommas hembygdshjälte Nils Ringstedt hemma i Höglandet.

– Efter allt arbete som jag har lagt ner så är detta väldigt roligt att höra. Det tog mig åtta år att fota varenda fornminne, säger han och skrattar. 

”Han är helt makalös”

Det som 84-åringen har gjort för Bromma kan få stoltsera med. Efter pensionen har Nils Ringstedt ägnat 20 år till att, bokstavligen, vända och vrida på varenda sten i stadsdelen. I sina sex (!) böcker om Bromma har han med kamera, block och penna dokumenterat torp, slott och fornminnen. Och det är för sitt aldrig sinande engagemang som han lyfts fram som Min lokala hjälte i Bromma.

– Han gör allt för våra runmärken, ser till att vi får upp skyltar,  håller i vandringar, är aktiv året runt och brinner verkligen för att folk ska kunna sin egen hembygd. Han har gått varenda gata, fotat varenda gata och allt det vid 84 års ålder. Han är helt makalös, säger Barbro Bergman, ordförande i Brommas hembygdsförening. 

Nils Ringsted själv hoppas att det som han har gjort även uppskattas av andra. Att känna sin hembygd skapar stolthet och fascination, menar han.

– Förr eller senare så kommer man kanske på att det kan vara bra att ha. För mig har det varit en spännande sysselsättning att ha fått lära känna Bromma på det här sättet. Det är så man håller sig pigg!

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: