Nettan Göthlin från Gatans vänner utsågs till vinnare i Mitt i:s för att lyfta lokala vardagshjältar. Foto: Camilla Svensk

Nettan kämpar för hemlösa – nu är hon Min lokala Söderhjälte

Hon har själv haft hemlöshet nära inpå, i sin egen familj. Nu hjälper hon sedan flera år människor i samhällets utkant genom att driva ett soppkök på Medborgarplatsen. Nettan Göthlin är Min lokala Söderhjälte 2019.

  • Publicerad 11:40, 25 aug 2019

Nettan är fortfarande lite omtumlad när Mitt i pratar med henne strax efter att priset delats ut.

– Tusen tack! Jag har fortfarande lite svårt att smälta det. Men det känns jättebra.

Många stockholmare har sett soppköket som finns vid Medborgarplatsen och Björns trädgård varannan söndag. Där serveras mat och kaffe, och kläder och hygienartiklar delas ut till personer som lever i samhällets utkanter.

Haft det nära

Soppköket drivs av organisationen Gatans vänner, som Nettan var med och startade för sju år sedan. Hennes eget glödande engagemang har sin förklaring.

– Min egen pappa levde i hemlöshet i flera år, jag har haft det nära mig en stor del av mitt liv. Därför betyder den här utmärkelsen extra mycket för mig. Jag hoppas också den kan vara till glädje för Gatans vänner och alla volontärer som hjälper till.

Motiveringen lyder: ”Nettan är en lokal hjälte för att hon med stor värme och uthållighet ger utsatta både en mötesplats och mat.”

Betyder mycket

Men hur orkar du? Var kommer kraften ifrån?

– Det har blivit en del av mitt liv. Det bara är där. När man ser hur stort behovet är och hur mycket det vi gör betyder för människor – då orkar man.

Vinnaren utsågs i stenhård konkurrens med andra värdiga kandidater i Lokaltidningen Mitt i:s satsning för att lyfta vardagshjältar nära dig. Utmärkelsen delades ut i ett arrangemang vid ”Skrapan” på Götgatan på lördagen.