Nettan brinner för att hjälpa hemlösa på Söder

Hon hjälper samhällets utsatta genom att driva ett soppkök för hemlösa på Medborgarplatsen. – Det gör ont i hjärtat att det ser ut som det gör, säger Nettan Göthlin, som nu är nominerad till Min lokala Söderhjälte.

  • Publicerad 05:04, 24 feb 2019

Den som gått förbi Medborgarplatsen och Björns trädgård har kanske sett soppköket som finns här varannan söndag. Här serveras mat och kaffe och delas ut kläder och hygienartiklar till personer i samhällets utkant. Varje gång kommer mellan 200 och 300 besökare, enligt arrangören.

– Min pappa har levt i hemlöshet. Jag har haft det nära inpå och har alltid tänkt att jag vill göra något. Och nu kan jag det, säger Nettan Göthlin, som var med och startade den idella föreningen Gatans vänner för sju år sedan.

Nu är hon nominerad till utmärkelsen Min lokala Söderhjälte, Lokaltidningen Mitt i:s satsning för att lyfta vardagshjältar nära dig.

Nettan Göthlin tycker inte att man ska döma, då man aldrig vet vad en människa har i bagaget. Foto: Pekka Pääkkö

Vad tror du att er insats betyder ?

– Jättemycket. Det är många som uppskattar det. Det är inte bara ett soppkök, utan även en mötesplats där man kan få komma och få en pratstund, att bara vara.

– Det vi gör är ett litet plåster på ett stort operationssår, men vi gör vad vi kan med de medel vi har.

Hemlöshet kan drabba vem som helst

Nettan Göthlin

Svårt att kalla sig själv för hjälte

Hon säger att hon blev jätteglad att bli nominerad till Min lokala hjälte, men tycker att det är svårt att sätta etiketten på sig själv.

– Hjältarna för mig är alla de som lever därute och försöker klara livet så bra de kan. Som varje natt jagar en sovplats och försöker få tag i mat. Det krävs en speciell styrka för att kunna leva det livet. Det gör ont i hjärtat att det ser ut som det gör, säger hon och fortsätter:

– Jag vill också lyfta fram alla volontärer som bidrar till att vi kan göra det här. Alla de som finns på plats på söndagarna, men även de som swishar ett bidrag eller hjälper på andra sätt. Alla behövs.

Tusentals är hemlösa

Enligt Stockholms stads kartläggning lever runt 2400 personer i hemlöshet i staden. Nettan Göthlin tycker att det är viktigt att inte döma, då man aldrig vet vad en människa har i bagaget. Hon tycker inte att man bara ska svisha förbi när man ser något som lever i hemlöshet.

– Hälsa, det betyder jättemycket. Det är viktigt att se personen. Hemlöshet kan drabba vem som helst.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: