Michael Sarfve och Tobias Qvick är duon som driver företaget Trygga träd. Foto: Åsa Sommarström

Möt arboristerna med öga för äldres träd och grenar

Det har blivit dags att låta ytterligare en lokal hjälte få ta plats i nomineringsrampljuset. Den här gången handlar det om två arborister med ett särskilt gott öga till den äldre delen av befolkningen – och deras trädgårdar.

  • Publicerad 16:15, 6 apr 2020

Upplands-Brobon Tobias Qvick och hans kollega Michael Sarfve är arboristerna som tillsammans driver företaget Trygga träd.

Pilträd på Prästhagsvägen

Just den morgonen som Mitt i möter Tobias och Michael är det ett pilträd på Prästhagsvägen i Kungsängen som står på agendan.

En magnifik kullis vid vattenbrynet tonar upp sig och strax bakom Stäketskogens naturreservat.

Trygga träd: Michael Sarfve och Tobias Qvick ger bort ett jobb i månaden till pensionärer. Foto: Åsa Sommarström

– Jag slutade jobba för ett par år sedan och har varit ute och rest, men sen så har vi snackat nu på senare tid om att vi borde köra tillsammans, vi trivdes båda två att jobba i hop, och det är kul att starta eget, säger Michael Sarfve.

Pendeltågens morgontrafik tjänstgör som ett urbant avbrott i den annars mycket naturnära mötet.

Skänker jag av min egen tid så går det jag skänker rakt till den personen som jag vill hjälpa

Tobias Qvick

Ett alldeles särskilt uppdrag varje månad

Även om alla kunder och uppdrag är viktiga, inte minst dagens pilträd, så finns det ett särskilt uppdrag som ligger duon extra varmt om hjärtat. Det är uppdraget som återkommer en gång i månaden och som Michael och Tobias gör utan att ta betalt.

En gång i månaden kan nämligen vem som helst i Stockholmsområdet nominera en äldre person som de anser att Tobias och Michael borde åka hem till och beskära träd.

Foto: Åsa Sommarström

Hur väljer ni ut vem ni ska hjälpa? 

– Vi försöker utgå från vad de har skrivit och hur motiveringen ser ut. Annika som vann den här månaden, hon nominerade sin granne, och där tyckte vi att det fanns ett värde i att hon inte tänker endast på en släkting rakt av, utan att hon även har sin granne i fokus, säger Tobias Qvick och fortsätter:

Vem som helst kan nominera en äldre person i Stockholmsområdet via företagets Facebooksida. Foto: Åsa Sommarström

– Vi vill ge tillbaka på något sett, att skänka pengar innebär att en stor procent alltid går till någon annan. Men skänker jag av min egen tid så går det jag skänker rakt till den personen som jag vill hjälpa. Sen kan man inte hjälpa alla, men det är ett bra sett att ge sin kunskap på, att hjälpa nån som kan behöva det.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38