Morris leende inspirerar människor till att göra saker de inte trodde var möjliga. Foto: Läsarbild privat

Morris inspirerar andra till lek och äventyr

Morris Rönnholm är snart nio år och föddes med en svår hjärnskada. Med sitt leende – och sitt instagramkonto inspirerar han andra. Nu kan han bli Min lokala hjälte i Lidingö. – Att Morris lyckas inspirera både funkisfamiljer men också andra – det är för oss att vara en hjälte, säger Filippa Söderholm, personlig assistent.

  • Publicerad 10:38, 22 mar 2019

Morris Rönnholms förtjusta leende är gnistan som tände inspirationen till den ideella organisationen Sluta Stirra som ordnar olika aktiviteter för barn med funktionsvariation.

– Oavsett vilka utmaningar han möter så tar han sig igenom dem med ett leende, säger Morris assistent Filippa Söderholm som funnits vid hans sida sedan han var två år. Hon är tillsammans med Morris mamma grundare till organisationen.

Utgår från vad de vill göra

Morris är snart nio år. Han älskar fart och fläkt, festskratt, vinden i håret och den pirrande känslan i magen när han svischar ner för skidbacken i sin biski, en slags pulka som man sitter i och åker samtidigt som en person står bakom på skidor och styr.

Mamma Helen Rönnholm visar en film från familjens senaste fjällresa där hon åkte med biskin mellan benen och hon och Morris åkte bygellift ihop.

Den här killen, som i mångas ögon, har ett begränsat liv har inspirerat så många människor.

Filippa Söderholm

– Vi har alltid utgått från vad Morris och vi vill göra, säger hon.

Morris föddes med en svår hjärnskada orsakad av en hjärnblödning. Först blev det bara svart för familjen. Där stod de med sitt första barn som dessutom hade en hjärnskada som ingen visste så mycket om.

Instagrammar om det positiva i funkisvärlden

Men det vände. Tack vare LSS och sina assistenter utforskar Morris världen. Hans personlighet vuxit fram och hans respons på äventyr har inspirerat både familjen och assistenterna till att skapa @teammorris2017 på Instagram, där de lyfter det positiva i funkislivet.

Utgångspunkten för dem är att det inte är hans hjärnskada eller förutsättningar som begränsar honom till lek och äventyr.

Filippa och Morris har bland annat tagit sig igenom Lidingöloppet tillsammans.

–Den här killen, som i mångas ögon, har ett begränsat liv har inspirerat så många människor. Vi vill ge andra möjligheten att  se Morris som vi gör, säger Filippa.

– Det går att springa Lidingöloppet, gå på cirkus och åka karusell; även med rulle, pumpar och mediciner. Att Morris lyckas inspirera både funkisfamiljer men också andra – det är för oss att vara en hjälte!

Varför heter organisationen Sluta Stirra?

– Vart vi än ska, möts vi av blickar som stirrar. Folk blir osäkra, och vet inte hur de ska göra. Det behövs en attitydförändring i samhället gentemot människor med funktionsvariationer och det lyfter vi i föreningen genom Morris.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: