Monika Vikdahl är ett välkänt ansikte på Norrmalm. Foto: Mostphotos

Monika fixar jullunch åt ensamma i Vasastan

Hon anordnar julmiddagar för ensamma och är en av krafterna bakom kören Gatans röster. Möt ex-diakonen Monika Vikdahl, nominerad till Vasastans Lokala Hjälte.

  • Publicerad 10:16, 24 maj 2018

När ny Gemenskaps lokaler flyttade från Kammakargatan hjälpte Monika Vikdahl till att starta ett nytt kafé på Norrmalm. Platsen har blivit en träffpunkt för personer som lever i utkanten av samhället – ensamma, hemlösa och missbrukare. Hon är också en av krafterna bakom Jul i Gemenskap.

Varför engagerade du dig i Ny Gemenskap?

– Jag tror på att hitta mötesplatser där man kan mötas, människa till människa. Det händer något med människor när de blir sedda för vem de är.

Berätta om ditt arbete med Gatans Röster!

– Vi är två stycken från Ny gemenskap som är med på alla körövningar som social insats. Ibland ordnar vi frukost på repen och när vi är ute på gig ordnar vi med övernattningar och ser till att alla mår bra. Det är en fantastisk verksamhet att vara en del av.

Vad har du lärt dig genom åren?

– Under mina 42 år som diakon har jag arbetat med alla grupper, från pensionärer till småbarnsgrupper och personer i utanförskap. Det jag har lärt mig är att alla människor är viktiga för att de är just människor. Vi måste öva oss i det, att se varandra i ögonhöjd. Då kan jag göra skillnad för människor på riktigt.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vasastan lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasastan@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vasastadshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.