Mohammed förbereder ortens ungdomar för olyckor

Läkarstudenten Mohammed Munasar vill att ungdomarna i Rinkeby ska vara beredda om olyckan är framme. Därför tog han och hans kompis saken i egna händer och startade en studiecirkel i Rinkeby där de lär ut första hjälpen till ungdomar. Nu är han nominerad till Min lokala hjälte 2019.

  • Publicerad 14:45, 21 apr 2019

– Det är bättre att veta hur man gör och inte behöva använda det än motsatsen, säger Mohammed Munasar om varför det är viktigt att kunna första hjälpen.

Han är 22 år gammal och är uppvuxen i Tensta. Han är just nu fullt upptagen med att studera till läkare på Karolinska. Vid sidan av studierna samlar han en gång i veckan drygt tio ungdomar som är mellan 14 och 20 år gamla för att dela med sig av sin kunskap.

– Vi träffas en gång i veckan och lär ut första hjälpen och liknande. Det är allt från hjärt- och lungräddning till hur man behandlar en stukad fot, säger han.

Ungdomar från hela orten

Mohammed berättar att inte trodde att någon skulle vara intresserad av att komma på dessa träffar.

– Det är alltid tio ungdomar som kommer på träffarna, ibland fler. De kommer från alla orter häromkring. De verkar tycka att det är väldigt intressant och roligt och det tycker jag också, säger han.

Träffarna har pågått sedan januari i år. De har fått material att använda från Röda korset och folkets hus i Rinkeby tillhandahåller lokaler.

– Efter träffarna får vi många frågor. Många frågar om tips för hur man ska bli bättre i skolan och liknande. Jag hoppas att det här kan väcka ett intresse för läkaryrket hos dem, säger han.

Fått användning av kunskapen

Studiecirkeln har bara pågått några månader och några av deltagarna har redan fått användning av kunskaperna Mohammed har lärt ut.

– Som tur är har ingen behövt utföra hjärt- lungräddning. Men några har behandlat en stukad fot på fotbollsplanen. Det känns bra att de är förberedda om något skulle hända, säger Mohammed Munasar.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera