Mira vill öka gemenskapen bland Brommaborna

Hon startar nätverk, fixar odlingar, filmkvällar och klädbytardagar. Allt för att öka gemenskapen bland grannarna. Nu är Mira Gartz nominerad till Min lokala hjälte i Bromma. – Jättekul! säger hon.

  • Publicerad 08:21, 21 apr 2019

”Hon är generös, omtänksam och med siktet inställt på att göra Västerort en trevligare och mänskligare plats i stan”. 

Blackebergsbon Mira Gartz pausar lite när hon hör meningen som fått henne nominerad till Min lokala hjälte i Bromma. Sedan skrattar hon till.

– Det är jättefint och stämmer kanske! säger hon.

Vill stärka gemenskapen bland grannar

Tillsammans med två vänner startade Mira Gartz Facebookgruppen ”Dela, byta låna och bortskänkes i Västerort”. Nu har gruppen över 1 000 högst aktiva medlemmar.

Mira Gartz är nominerad till min lokala hjälte i Bromma. Foto: Christian Lärk.

Det som började på nätet har blommat ut till mänskliga relationer genom filmkvällar, klädbytardagar, gemensam odling och cykelfix som Mira Gartz är drivande i.

– Vi startade det här för att stärka gemenskapen och öka tilliten mellan människor. Genom aktiviteterna som vi anordnar får man nya bekantskaper och vänner. Det är viktigt, säger hon.

Höll samling efter dödsskjutning

Förutom Facebookgrupper har Mira Gartz också anordnat en samling på torget i Blackeberg efter en tragisk dödsskjutning.

– Vi ville inte att folk skulle vara rädda, säger hon.

Det senaste projektet är en omställningsrörelse för att värna klimatet. Även där går en röd tråd i Mira Gartz önskan om gemenskap. För henne hör det ihop med hållbarhet. 

– För mig är det självklart att om man har gemenskap så kan man göra mer klimatsmarta saker. Man kan bli frustrerad ensam men tillsammans så går det att påverka, säger hon.

Vad betyder det för dig att bli nominerad?

– Det är lite förvånande, men jätteroligt! säger hon.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera