Hjältenominerade Mathias Lindström: "Jag ser mig som kompis till dem." Foto: Stefan Källstigen

Mathias ledarskap håller unga på rätt väg

Mathias Lindström är fotbollsledaren som ägnar sin lediga tid åt att ge grabbar i Skogås och Trångsund en värdefull fritid. Han är ett ständigt stöd och låter inte ekonomiska förutsättningar styra deltagandet. För detta nomineras han nu till 2019 års lokala Huddingehjälte. – Den största uppskattningen får jag av killarnas glädje på fotbollsplanen, säger han.

  • Publicerad 05:00, 9 mar 2019

När Mathias Lindström för åtta år sedan började som ungdomsledare i Skogås-Trångsunds FF var han bara en pappa som ville vara med och hjälpa till.

– Även om tanken inte var att göra någon samhällsnytta när jag började som ledare, så har det växt under åren när jag sett andra ungdomar som inte lirar gå åt fel håll, säger Mathias Lindström.

Rollen som fotbollsledare för pojkarna i 09-laget och grabbarna i U-17 upptar en stor del av hans lediga tid.

Och det handlar inte bara om att organisera och genomföra träningar eller coacha under matcher.

– Särskilt för de äldre i mellersta och övre tonåren ser man att om de har en meningsfull, drivande och inspirerande verksamhet två-tre gånger i veckan så håller det dem borta från annat, säger han.

”Ser mig som en kompis”

Ungdomarna i klubben kommer från olika bakgrunder med olika förutsättningar och för Mathias är det viktigt att atmosfären på varje träning är så varm och välkomnande som möjligt.

Mathias Lindström, fotbollstränare, på Nytorps Mosse IP.

– Jag brukar fråga hur de mår. Om någon inte mår bra eller känner sig trött på en träning kanske det kan bero på något på hemmafronten. Ungdomarna kommer med massor i bagaget som man inte vet om och jag måste se till att de trivs och mår bra. Jag ser mig som kompis till dem, någon de kan luta sig emot, men att jag ändå bestämmer för det måste finnas auktoritet.

Uppskattar killarnas glädje

Stödet till ungdomarna kan ibland även vara ekonomiskt. Det har skett att Mathias lagt ut när en spelare inte haft råd med exempelvis en turneringsavgift.

– Alla har inte råd och då får man försöka lösa det, men det är inte alltid det går. Det har hänt när vi åkt på cuper utanför Stockholm att det inte riktigt gått ihop för någon spelare och då har lagkassan eller ibland jag hjälpt till. För annars kommer inte den spelaren i väg och jag tycker inte det ska få hänga på ekonomin. Men det är inga stora summor och det är inget jag gör ständigt.

Att han nu nominerats till Min lokala hjälte ser han mest som en kul grej.

– Det är en roligt med uppskattning, men den största uppskattningen får jag av killarnas glädje på fotbollsplanen.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: