Marvin vill hjälpa andra – startade funkisbowling

I Marvin Semakalas bowlinggrupp, för personer med funktionsvariationer, finns plats för både skratt och gråt. – Hit kan man komma om man har haft en dålig dag och behöver prata, säger 33-åringen som är nominerad till Min lokala hjälte i Bromma.

  • Publicerad 05:09, 31 mar 2019

”Jag vill berätta om Marvin, som startade en bowlinggrupp för personer med olika funktionsvariationer utan något stöd”.

Så lyder första raden i nomineringen till Min lokala hjälte i Bromma. Den som hyllas för sitt engagemang är Blackebergsbon Marvin Semakala. 

– Det känns jättekul! säger han.

”Vi skrattar och gråter”

Efter att vid flera tillfällen försökt få hjälp från Stockholms stad och Bromma stadsdelsförvaltning för att skapa möjligheter för personer med funktionsvariationer fick Marvin Semakala en insikt:

Vill man ha något gjort så får man göra det själv.

– Jag frågade om det fanns möjlighet, men de sa nej och ville inte hjälpa till, säger han.

2013 gjorde han slag i saken och startade upp Stockholm Västra IFF bowlinggrupp på egen hand.

Nio år senare fortsätter medlemmarna att komma samman och träffa andra som har samma funktionsvariationer.

– Det är jätteviktigt att få den möjligheten. Och så är det kul med bowling. Man träffas, kramas, skrattar och gråter. Om man har haft en dålig dag så kan man komma och prata, säger Marvin Semakala.

Växte upp med talfel

Marvin Semakala, som idag jobbar som kamratstödjare, växte upp med ett talfel. Stundtals var det jobbigt, men hans lärare peppade honom. Nu vill han ge tillbaka känslan till andra.

– Jag hade svårt att uttala ord när jag var mindre, det tog tid att prata. I början var det svårt, men sedan blev det bättre. Jag har alltid haft en bra grund, säger Marvin Semakala.

Vad betyder det för dig att ha blivit nominerad som Brommas lokala hjälte?

– Mycket. Jag har kämpat så många år utan att visa att det jag har byggt upp finns. Det är skönt med erkännande, säger Marvin Semakala.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera