Malin vill få barnen att våga

En vunnen match är ingenting – ett barn som har vågat pröva betyder allt. Det är Malin Anderssons filosofi när hon tränar Hässelby SK:s innebandytjejer födda 2006/07. Nu är hon nominerad till Min lokala hjälte i västerort 2019.

  • Publicerad 07:50, 31 mar 2019

Det var för fem-sex år sedan Malin Andersson ringde upp klubben och undrade om hon kunde starta något som hon kallade för ”bollek” för tjejer i sex-sju-årsåldern. Med sig hade hon en egen inställning till vad idrott för barn ska vara.

– Jag vill få individer att växa som människor, känna sig modiga och trygga och nå en punkt där viljan att prova är starkare än rädslan att inte klara av det.

Delaktighet

Hon har tränat laget sedan dess med hjälp av kollegan Kristin. Många av tjejerna som nu är i 12-13-årsåldern har hängt med ända från början. Och laget fortsätter att locka nya till sporten. Bara den här säsongen har man växt från cirka 25 till 30-talet spelare.

Malin lägger mycket kraft och tid på att lära känna tjejerna och få dem att känna sig delaktiga.

Blir inte värderade

– Jag kämpar hårt för att de inte ska jämföra sig med andra, utan känna att de själv blir bättre på något. Alla får spela spela lika mycket, och vi toppar aldrig laget. Våra tjejer blir aldrig värderade på det sättet.

I stället för att försöka vinna till varje pris sätter man upp mål för hur spelarna ska agera under en match. För någon kan det handla om att våga försöka dribbla bort en motståndare och skjuta mot mål, för någon annan att öva på att markera sin spelare. I grunden handlar det om att få tjejerna att växa som individer – och då utvecklas de också som innebandyspelare.

Fick fin utmärkelse

– När en spelare som tidigare inte vågat spela på en position kommer fram och säger ”idag skulle jag vilja prova det” – då har jag lyckats. För då är den här tjejen så trygg att hon vågar misslyckas.

Malin Andersson tilldelades nyligen Stockholmsidrottens fina pris som  ”Årets barn- och ungdomsledare 2019”. Kanske får hon ännu en utmärkelse – som Min lokala hjälte i västerort.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera