”Alla barn ska få vara barn”, säger Petra Lindwall, till höger om Liza Lövén. Foto: Christian Lärk

Liza och Petra fixar julklappar till utsatta barn

Liza Lövén och Petra Lindwall startade Julklappshjälpen Värmdö för att även ekonomiskt utsatta barn ska få julklappar. Nu är de nominerade till Min lokala Värmdöhjälte 2019.

  • Publicerad 06:00, 31 mar 2019

 

Julen väcker många känslor. Inte bara positiva.

– Jag har två döttrar som är fyra och nio år och jag får lite dåligt samvete varje jul för att vi har det så bra och öser på med julklappar, säger Liza Lövén, 32.

Kompletterar varandra

Hon kände att hon var tvungen att göra något. Hon ringde vännen Petra Lindwall, 46, och undrade om de inte kunde starta en julklappsinsamling för ekonomiskt utsatta barn.

– ”Klart vi kan!”, sa jag. Vi kompletterar varandra. Hon kommer med en idé men blir lite osäker – jag kör på, säger Petra Lindwall.

Barnen skrev önskelistor

De startade Facebookgruppen Julklappshjälpen Värmdö. Via socialtjänsten och kyrkan hittade de Värmdöfamiljerna de sökte. Barnen skrev önskelistor och sedan kunde de som ville hjälpa köpa allt från inträde på Gustavsbergsbadet och fotbollsskor till parfym och Lego.

– Det kändes viktigt att önskemålen skulle komma från barnen och att de skulle få något som gjorde dem glada, säger Liza Lövén.

Ordnade 220 julklappar

Julklappshjälparna ordnade 220 julklappar. Dessutom skänkte de biobiljetter och chokladtomtar till 20 parkourtränande barn som hade julläger.

De hittade fler som ville hjälpa än behövande familjer.

– Det var helt fantastiskt! Den här starka känslan när alla går tillsammans och vill hjälpa, och alla människor vi mötte när vi delade ut julklapparna, säger Petra Lindwall.

”Visa våra barn glädjen att hjälpa”

I år tänker de börja sitt arbete tidigare. De hoppas hitta fler familjer att hjälpa.

– Framförallt vill vi visa våra barn glädjen hjälpa andra, säger Liza Lövén.

Läs om fler Värmdöhjältar:

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera