Linda strider för naturen i Sundbyberg

De tar fighter kring nya bostadsområden, och har de senaste åren bidragit till att få igenom två nya naturreservat. För sina insatser är Naturskyddsföreningen i Solna Sundbyberg, och ordföranden Linda Bell, nominerade till MIn lokala hjälte 2019.

  • Publicerad 06:20, 18 maj 2019

För tredje året i rad sitter Linda Bell på stolen som ordförande för Naturskyddsföreningen Solna Sundbyberg. Under den tiden har föreningen slagits för miljön och naturen i bägge kommunerna vid många tillfällen.

– Vårt engagemang har gjort skillnad. Till exempel har två naturreservat inrättats kring Lötsjön och Råstasjön. Vi bidrog tydligt till att de blev av och att de blev så stora, säger hon.

Vårt engagemang har gjort skillnad

Linda Bell

Hennes miljöintresse har vuxit fram under åren berättar Linda Bell.

– Framförallt när jag blev förälder så kände jag att jag ville göra något för framtidens generationer och något som är viktigt för mina barn.

Även klimatintresset i Sundbyberg i allmänhet har ökat de senaste åren menar Linda.

– Politiker från alla partier tycker att de här frågorna är viktigare nu än tidigare. I Sundbyberg gör kommunen även redan en hel del – som ängsplanteringar och insatser för pollinerande insekter. Även många företag är intresserade av samarbeten med oss.

Linda Bell Ser ett ökat engagemang för klimat-och miljöfrågorna från både politiker och Sundbybergsbor. Foto: Åsa Sommarström

Fler strider väntar

Linda tror att förra årets värmebölja och torka fick upp ögonen för många.

– Fler och fler förstår att klimatet kommer att få en effekt på oss och vårt samhälle med värme, torka och kraftigt regn. Vi behöver ta hänsyn till det när vi planerar för hur vi ska bygga vårt samhälle.

Fler och fler förstår att klimatet kommer att få en effekt på oss och vårt samhälle med värme, torka och kraftigt regn.

Linda Bell

En kommande strid för Naturskyddsföreningen är bebyggelsen i Madendalen, där föreningen vill att den gröna kilen kring Madenbäcken bevaras då den har stor påverkan på djur- och växtliv.

– Man kan gärna bygga på de redan hårdgjorda ytorna omkring istället.

Trots larmrapporter om klimatet ser Linda positivt på framtiden.

– Det känns som det finns ett stort intresse från Sundbybergsborna, näringslivet och från politikerna att omvandla de här frågorna till handling.

Vem är din lokala hjälte?

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36