Linda Mattsson Kledzik har skrivit och regisserat Teater Satellitens två senaste musikaler, med musik av Hanna Stadell Mellbin. Foto: Åsa Sommarström

Linda skapar trygghet och ger alla en chans att växa på scen

Linda Mattsson Kledzik kom till Teater Satelliten 2014 med målet att inkludera både drömmande unga och talangfulla personer från Arena Satellitens dagliga verksamhet. I dag har man producerat flera succémusikaler, och samtidigt gett massor av Sollentunabor chansen att utveckla sin talang på scenen.

  • Publicerad 05:30, 8 mar 2020

När Linda Mattsson Kledzik får höra att hon har nominerats till Min Lokala Sollentunahjälte blir hon glad, men hon betonar att hon inte är ensam.

– Jag skulle aldrig klara det här utan mina kolleger och förstås ensemblen – vi ger alla varandra så sjukt mycket!

Vill förbi ”vi och dom”

Ofta finns verksamheter riktade enbart till folk med diagnos, och det behöver inte vara dåligt menar Linda, men själv har hon sedan länge haft en annan tanke i huvudet.

– Det blir mycket ”vi och dom”. Jag ville starta en musikalverksamhet för unga vuxna med ambitioner och sammanföra det med folk med funktionsvariationer. I den dagliga verksamheten på Arena Satelliten finns så väldigt mycket talang, duktiga människor som inte kommer fram för att de blir bromsade av sin diagnos eller sitt psykiska mående, säger hon.

”Ett gemensamt mål”

I början var det två grupper, ungdomarna och folk från den dagliga verksamheten, som sammanfördes och samarbetade på scenen. Med tiden har eventuella gränser suddats ut.

– I den ensemble vi har i dag är det skådespelare bara, från 9–55 år. En del har diagnos, en del har psykiska problem, men fokus är att vi är en ensemble som har ett gemensamt mål.

Vågar hitta sin passion

Lindas engagemang och hela gruppens inkluderande attityd har skapat en trygghet som har hjälpt många att våga hitta sin passion.

Människor som för några år sedan inte visste vad de skulle göra utbildar sig nu till musikalartister och teaterlärare.

Teater Satellitens verksamhetschef Linda Mattsson Kledzik är nominerad till Min Lokala Sollentunahjälte 2020. ”Lindas engagemang från dag ett har inte bara inspirerat mig och många andra, utan jag tror även att hon bidrar till ett bättre Sollentuna och en bättre värld”, står det bland annat i nomineringen. Foto: Åsa Sommarström

– Ja, flera har kanske haft en hemlig dröm. Då kan vår tillåtande konstellation göra att man vågar och går vidare och söker musikalutbildningar, säger Linda.

Musikaler med budskap

Utöver att lyfta upp talangfulla människor med olika typer av funktionsvariationer i rampljuset engagerar sig Linda också för att starta en diskussion kring psykisk ohälsa i själva produktionernas innehåll.

Till de två senaste musikalerna, ”Den Lille Prinsen” och ”Mitt liv”, har Linda själv skrivit manus och båda tar upp tunga frågor kring diagnoser och psykisk ohälsa.

”Omöjligt att inte ta deras fajt”

– Vi vill finnas som en inkluderande ensemble för att visa hur enkelt det egentligen är, och vi vill sprida budskap genom våra produktioner. Till exempel att psykisk ohälsa är vanligare än vi tror och att diagnoser behöver inte vara farliga.

– När jag började skriva ”Mitt liv” hade jag inte tänkt ha det temat först, men de i ensemblen inspirerar med sin öppenhet och sitt sätt. Det är omöjligt att inte ta deras fajt!

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

Nyheter Utställning på bibblan i Tureberg startar på måndag 391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.lördag 21/5 7:19

Supporterinsamling för att betala dömd klottrares jätteböter

Nyheter Djurgårdare samlar in pengar via Twitter På torsdagen dömdes en Sollentunabo för att ha målat ”DjurgårdensIF2019” på ett pendeltåg. Nu samlar Djurgårdssupportrar in pengar för att betala mannens skadestånd.fredag 20/5 15:24

Viby Basket fixar fest och protest i ett

Nyheter Manifestation i Norrviken på lördag Den 21 maj anordnar Viby Basket en manifestation på Norrvikens torg. Inbjudna är Sollentunas politiker och alla som har ett intresse och engagemang för föreningslivet och ungdomarna i Viby och...fredag 20/5 15:09