Lennarts ideella insatser är ovärderliga för Rotan

Eldsjäl kan kännas som ett slitet uttryck, men när det gäller Lennart Liljegren, 83, är det bara att kapitulera. Han började sitt engagemang i Rotebro IS som 16-åring och var i många år ledare i fotboll, bandy och ishockey. Och än i dag jobbar han för klubben i sitt hjärta. Nu kan han bli Min lokala hjälte i Sollentuna.

  • Publicerad 09:05, 9 mar 2019

– Ja, jag hänger på direkt på morgonen, då kommer ofta någon äldre person och köper lotter. Skulle jag mot förmodan inte vara där så ringer de och frågar efter mig. Men det är sällan. Jag har haft en jäkla tur. Inte en dag har jag varit sjuk på alla dessa år, säger Lennart Liljegren.

Lennart Liljegren, 83, är äldst av åtta syskon och flyttade från Kalmar till Rotebro som 16-åring. ”Varje sommar när jag åkte hem och hälsade på hade det kommit en ny unge”, säger han.

”Alla dessa år” har blivit några stycken. Lennart Liljegren har suttit och i Coop sedan Bingolotto startade 1989 – och hade då redan ägnat många år åt att dra in pengar till Rotebro IS genom bingo, lottförsäljning och bilbingo på Norrvikens IP.

Flyttade in hos kusin i Rotebro 1952

Backar vi bandet lite så kom Lennart ”Kalmar” Liljegren till Rotebro 1952 då han 16 år gammal lämnade föräldrahemmet i Kalmar och flyttade till en kusin som drev bageri och bodde i Rotebro.

– Jag var inneboende och jobbade åt släkten på bageriet 75 timmar i veckan, säger Lennart.

Fritiden ägnades åt idrott

På den fritid som ändå fanns var det idrott, i Rotebro IS, som gällde.

– Jag kom in i klubben via kompisar och spelade fotboll i juniorlaget och sedan A-laget, plus bandy, och så var jag med som ledare och bildade ishockeylaget 1956.

Jobb på Gillboskolan efter 27 år som bagare

Rollen som ledare skulle han fortsätta att ha i flera olika omgångar. När Lennart slutade på bageriet efter 27 år och började jobba som vaktmästare på Gillboskolan engagerade han sig i ett flicklag.

– Det var ingen annan som ville ta hand om dem då. Jag var tränare och lagledare. Men min fru har alltid ställt upp också. Jag har inget körkort men oj vad hon har varit med och kört runt de här ungarna, säger Lennart om Rotebros flickor födda -73.

”Lennart är en makalös person”

På Gillboskolan startade han även en fotbollsturnering, Lennarts Cup, som blev väldigt populär – inte minst för att proffset Lennart bakade tårtorna till segrarna.

Än i dag arbetar han alltså ideellt för Rotebro IS, och det är ett ovärderligt arbete förklarar Mattias Lühr, ordförande i Rotebro IS Fotboll.

– Man fattar inte vilken hjälte han är. De pengar han drar in till våra olika sektioner varje år är smått obegripliga. Lennart är en makalös person, säger han.

”Jag har fått mycket tillbaka också”

Lennart förklarar att det som driver honom är kärleken till Rotebro IS.

– Jag har en så stark klubbkänsla, och så tycker jag om att jobba. Jag har fått mycket tillbaka också, olika utmärkelser och diplom och efter klubbens 100-årsjubileum i fjol fick jag och min fru går på Idrottsgalan. Det var en upplevelse, det var toppen!

Du måste känna en del folk i Rotebro efter alla år i klubben och i Coop.

– Ja, jag känner hela Rotebro. Men det värsta är namnen, de är ett helsike att komma ihåg.

Hur länge tänker du sitta i Coop och sälja bingolotter?

– Folk brukar fråga det. Då pekar jag mot kyrkogården som ligger här intill och säger att det blir tills jag hamnar där!

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50