Lars har förevigat Tyresö i snart 60 år

Han flyttade till Bollmora 1961 – till ett av de få hus som då fanns. Sedan dess har Lars Ternblad fotograferat och förevigat Tyresö. Nu kan han bli Min lokala hjälte för sitt outtröttliga dokumenterade. – Allt som ligger i byrålådan är värdelöst egentligen. Jag vill dela med mig av bilderna, säger Lars.

  • Publicerad 08:20, 9 mar 2019

Året var 1961. Den blivande fotografen Lars Ternblad och hans fru Gertrud och son Rolf flyttade från Vasastan till Bollmoravägen i Tyresö.

– Det var lite grann av en pionjäranda här. I Bollmora fanns bara tre punkthus då. Där centrum senare byggdes låg en lada och Bollmoravägen slutade i en grusväg. En provisorisk matbutik fanns, men ingen skola. I Öringe var det en och annan sommarstuga och i Fårdala brukade vi åka skidor i skogen, till exempel, säger Lars som numera är Fårdalabo.

Sedan flytten – i snart 60 år – har Lars genom kameran följt Tyresös utveckling. Tyresö kommun har utsett honom till en av årets kulturstipendiater – ett pris han får ta emot under Kultur- och idrottsgalan den 15 mars, som Mitt i har skrivit om tidigare.

Nu är han också nominerad i Mitt i:s artikelserie Min lokala hjälte.

Hur många Tyresöbilder har du tagit?

– En försiktig gissning är runt 100 000 bilder, säger han.

Han fortsätter att dokumentera Tyresö – bland annat byggprojekten – och flitig dela med sig av bilderna i lokala Facebookgrupper och via bildspel.

– I dag är det en hobby. Jag är pensionerad och har tiden och intresset.

De analoga bilderna har han scannat in.

– Allt som ligger i byrålådan är helt värdelöst egentligen. Ingen har nytta av bilder då, inte ens jag själv, utan det roliga är att få dela med sig av dem.

Vad driver dig?

– Kontakten med människor är väldig trevlig. Jag har också fått mycket uppskattning för bilderna – både direkt och via nätet. Alla tycker nog att det är roligt att få en klapp på axeln. Det är ingen ekonomi i det här för mig numera, utan jag gör det för att det är kul.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: