Lena Ölander, engagerad Sätrabo och förebild för många. Foto: Kenny Bengtsson

Kontakten med de unga är Lenas belöning

Sätrabon Lena Ölander är ansvarig för Nattvandrarna i Skärholmens stadsdel och jobbar hårt med Trygga Sätra. Nu har hon nominerats till Min Lokala Söderortshälte.

  • Publicerad 09:35, 16 mar 2018

Du har nattvandrat i 25 år. Vad driver dig?

– Kontakten med alla underbara ungdomar och alla kramar man får. Och så bryr jag mig mycket om mitt område och då blir det viktigt att hjälpa till.

Vad är viktigt i kontakten med ungdomar?

– Att bygga upp ett förtroende. Jag tar mig den tid som behövs. Jag finns till som vuxen – lyssnar, försöker hjälpa, åker med till akuten. Att inte döma är också jätteviktigt.

Du driver också föreningen Trygga Sätra, som just nu inreder nya samlingslokaler i Sätra centrum. Mycket jobb?

– Ja! Men det är fantastiskt att se ungdomarna. De jobbar som sjutton, med att slipa, spackla och måla. Det blir ett nytt sätt att umgås, tycker de själva. Att de hjälper till är viktigt. Jag tror på delaktighet.

Varför är lokalen så viktig för dig?

– För att Trygga Sätra riktar sig till en lite bortglömd grupp – de som fyllt 15. De är för gamla för att gå till mötesplatserna och får inte heller kommer in på olika ställen inne i stan. Det blir lätt att de hänger i centrum, och en del dras in i tråkigheter. Den här samlingslokalen är för dem – och för vuxna. Jag bryr mig om alla åldrar!

Hur har arbetet med unga påverkat dig?

– Om jag inte nattvandrat hade jag säkert känt mig räddare och osäkrare. Kanske hade jag också varit mer negativ till unga och klagat på att de saknar respekt. Den som inte själv har kontakt med ungdomarna lyssnar ju mer på rykten.

Men hur började allt, för 25 år sedan?

– Jag var på ett föräldramöte där fältassistenterna berättade att en ideellt driven ungdomsgård hade vandaliserats. Jag följde med dit ner och städade – det var mycket att röja. Och det var inte bara vi som gjorde det – många ungdomar hjälpte också till. Sedan följde jag med på min första nattvandring. Den var i Vårberg, och jag var livrädd!

Vad hände sen?

– Så småningom startade jag en nattvandrargrupp i Sätra, ihop med fältarna som vi jobbar tätt tillsammans med. Vi fick också gå en utbildning, och vi öppnade Sätraträffen, en samlingslokal som vi drev i ungefär 10 år. Nu finns istället Trygga Sätra.

Vad är den röda tråden i ditt engagemang?

– Att det är viktigt att bry sig om andra människor och att försöka hjälpa till så gott man kan, att satsa av sin tid på det.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.