Här är alla lokala söderortshjältar 2019. Läs mer om dem nedan. Foto: Christian Lärk och Anna Z Ek

Kolla, vilka hjältar det finns i söderort!

De brinner för att göra sin omvärld bättre och är engagerade i barn, brottsbekämpning, musik, antirasism och integration. Under våren har ni fått möta sju söderortsbor som nominerats till Mitt i:s stora satsning Min lokala hjälte. Nu jobbar juryn med att utse finalister – efter sommaren avslöjar vi vilka de blir.

  • Publicerad 07:00, 2 jun 2019

Lennart Bengtsson. Foto: Anna Z Ek

Lennart Bengtsson, grannsamverkare i Älvsjö

Lennart Bengtsson i Långbro drog igång Grannsamverkan för de närmaste grannarna. Numera får 3400 personer information om brott i området varje vecka.

”I december var det tre inbrott i hela Älvsjö. Det betyder inte att tjuvarna inte finns, men de väljer andra platser. De märker ju att folk här är så observanta”, säger han.

Karin Ljung. Foto: Christian Lärk

Karin Ljung, musiklärare på Blommensbergsskolan i Gröndal

När Karin Ljung var liten fanns det ingen som kunde lära henne spela instrument. Då lärde hon sig själv – och bestämde sig för att bli musiklärare för att lära andra att spela. I dag jobbar hon på Blommensbergsskolan i Gröndal.

”Vi har uppfunnit ett spelkoncept som inte finns någon annanstans på jorden. Om man tar några som aldrig har spelat instrument så kan de spela ihop efter en timme. Barn som kommer hit lär sig spela introt till Van Halens Jump på tio minuter. Och den är svår!”, säger hon.

Jonas Brunemalm. Foto: Christian Lärk

Jonas Brunemalm, scoutledare i Älvsjö

Jonas Brunemalm har varit medlem i Älvsjö scoutkår sedan 1990 och ledare i snart 20 år. Han inspirerar barn att komma ut i naturen och träffa nya människor – något som kan vara ett riktigt framgångsrecept.

”Många företagsledare har varit scouter. Man lär sig hur man ska agera i olika situationer, kriser och hur man ska hantera människor. Tolv personer har varit på månen, elva av dem har varit scouter, det ger en hint om vilka som kommer ut ur scoutrörelsen”, säger han.

Stefan Amrén. Foto: Christian Lärk

Stefan Amrén, resurspedagog, Aspuddens skola

Stefan Amrén har jobbat som resurspedagog på Aspuddens skola i 25 år och brinner för att få unga att känna sig värdefulla. Han tycker att det är viktigt att se ungdomarna bakom betyg och olika förutsättningar.

”Jag har jobbat med många elever som har det väldigt tufft. Riktiga mardrömsuppväxter. Men jag säger till dem att vi gör så gott vi kan, det gäller att alltid jobba framåt”, säger han.

Wendy Francis. Foto: Christian Lärk.

Wendy Francis kämpar för antirasism

Wendy Francis från Midsommarkransen brinner för att bryta normer och för att göra samhället mer inkluderande för personer med olika bakgrund, religion och hudfärg. För att påverka skriver hon poesi och föreläser.

”Rasismen är väldigt utbredd i Sverige, det är skrämmande. Men vi pratar mer om rasism för att folk har erfarenhet av det på daglig basis. Många har börjat organisera sig för att fler ska få det bättre. Resultatet blir att landet mår bättre”, säger hon.

Mellaismail Mohammed. Foto: Christian Lärk

Mellaismail Mohammed, volontär på Rosa stationen

Mellaismail ”Mella” Mohammed kom till Sverige som kurdisk flykting från Syrien för tre år sedan. Han tycker att han fick mycket hjälp från början – och nu vill han ge tillbaka. Därför blev han volontär på Rosa stationen, en verksamhet för nyanlända som är ett samarbete mellan föreningen Midsommargården och Refugees welcome Stockholm.

”Det är mitt hem nu. Jag trivs där, de är som min familj. Från början visste jag ingenting, men när jag började prata svenska bestämde jag mig för att jag skulle hjälpa andra”, säger han.

Annika Poppler. Foto: Christian Lärk

Annika Poppler kämpade för grönområde

Under flera år kämpade Annika Poppler och hennes grannar i Fruängen mot planerna på ett höghus på områdets enda gröna oas. I vintras beslutade stadsbyggnadsnämnden att inte bygga huset.

”Det är viktigt att lokalt ha ett grönområde för de som inte kan ta sig längre bort, som de äldre på Fruängsgården. Som sjukgymnast och med det perspektivet tycker jag också att barn behöver utemiljöer och grönområden. Det är en kamp att få en ny generation att må bra och att hjälpa dem att ta sig bort från telefoner och datorer”, säger hon.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.