Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala Botkyrka-Salemhjälte 2019. Foto: Stefan Källstigen

Kolla! Vilka hjältar det finns i Botkyrka och Salem

Maria, Ilse, Joel och Melissa bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Botkyrka och Salem lite bättre. Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala Botkyrka-Salemhjälte 2019.

  • Publicerad 05:05, 2 jun 2019

Melissa Besara, Storvreten. Foto: Stefan Källstigen

Melissa Besara startade IFK Tumbas första tjejlag. Hon håller koll på både deras skolgång och ungdomarnas problem. Träningarna behöver inte alltid handla om fotboll.
– Finns det problem eller något aktuellt att diskutera kan vi sitta hela träningen eller en timme efter träningen och bara diskutera, säger 24-åringen
Att skolka från skolan går inte hem.
– Jag brukar kolla närvaron. Skolkar de från skolan så brukar jag säga: ”Har du så kul att du missar skolan så kan du missa träningen också”.

Ludwig Sandberg Borell, Tullinge Foto: Stefan Källstigen

Tullingebon var på väg hem från jobbet på Fridhemsplan i city en eftermiddag i september förra året när en man först hällde ut bensin och sedan var på väg att tända på. Ludwig Sandberg Borell reagerade instinktivt och slog tidning och tändare ur händerna på mannen.

– Jag hann inte tänka efter. Eftersom jag redan känt bensinlukten och sedan såg en tidning och en tändare så reagerade jag instinktivt genom att slå dem ur händerna på honom. Det är mest efteråt jag tänkt på vad som hade kunnat hänt.

Ilse Forsberg, Rönninge Foto: Stefan Källstigen

Rönningebon Ilse Forsberg driver på ensam hand Väntjänsten i Salem – ett ideellt jobb som går ut på att stötta på olika sätt och vara en lyssnande medmänniska. Hon ställer upp med allt från skjuts till läkaren till samtal på telefon.
– Det är väldigt mycket ensamma damer och det är ju tyvärr för att männen lämnar oss tidigare.
Hon upplever att ensamheten i samhället ökat.
– Man är sig själv närmast på något sätt, det är en annorlunda tid vi lever i. Vi har inte tid för varandra på samma sätt.

Markus Wold och Linda Rydberg, lärare på Brunnaskolan. Foto: Stefan Källstigen

42 elever. Och bara 115 gram i soporna på sex veckor. Linda och Markus satsning har eliminerat matsvinnet i årskurs 4 på Brunnaskolan i Hallunda.
– 115 gram. Det betyder att ungefär en hamburgare slängts på sex veckor, säger läraren Linda Rydberg.
Numera tävlar klasserna på skolan mot varandra i att kasta minst mat. Den klass som är bäst får bestämma över skolans matsedel i en vecka.
– Numera glömmer vi att ta fram hinken ibland. De slänger ju inget längre, konstaterar Linda Rydberg.

Maria Abdiyo, Slagsta. Foto: Stefan Källstigen

Arameisk-Syrianska P 15-lag är laget som sett horisonter som få andra pojklag gjort.
– Vi satsar stenhårt och det arbetet tar grabbarna utomlands. Vi satsar på stora grejer, säger lagledaren Maria Abdiyo.
Hon har precis som sin lagledarkollega blivit utsedd till Årets fotbollsförälder i Sverige på Fotbollsgalan. Fotbollen ska få killarna i laget att låta bil att hänga i centrum och riskera att hamna i trubbel berättar hon.
– Vi vill att de ska hålla sig till fotbollen och inte i centrum.

Joel Morales, Rönninge. Foto: Stefan Källstigen

Han kom till Sverige för att plocka potatis. I dag är Joel Morales hyllad mattelärare på Fittjaskolan. Hans elever har vid flera tillfällen vunnit priser i matte i konkurrens med elever från hela Sverige. Egentligen var Joel idrottslärare från början men han hamnade till slut i mattesalen efter att han lyckats lära den så kallade ”fotbollsklassen” att räkna.

– Jag skickade dem på löptur till Flottsbro. När de sedan låg avspända på golvet gick det att undervisa matte, säger Joel Morales.

Massie Inoue, läxhjälp i norra Botkyrka. Foto: Stefan Källstigen.

Bilbränder i förorterna. Då bestämde sig Massie Inoue för att börja med läxhjälp. Nu åker Aspuddenbon till Botkyrka tre kvällar i veckan för att hjälpa till.
– Jag vill jobba för folket. Det är fint att jobba gratis!, säger Massie.
Den pensionerade läraren har ställt upp för Röda Korset läxhjälp i fem år nu. Undervisningen sker på Hallunda bibliotek, Alby bibliotek och Fittja bibliotek.
– Jag var gymnasielärare i matte och fysik i Lidingö och Nacka. Men jag hjälper även till med andra ämnen, säger Massie Inou.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.