Kjell ger Solnas barn en bra matstart i livet

Kjell Tegström lämnade krogvärlden för ett förskolekök. Nu vill han sprida sin matmission till alla Solnas förskolor. – Om viljan finns är jag redo att hjälpa till, säger Kjell, som är först ut att nomineras till Min lokala Solnahjälte. Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera de som gör Solna lite bättre.

  • Publicerad 05:00, 12 feb 2019

Dofter av saffran och stjärnanis sprider sig från grytorna i köket på Ängkärrs förskola. Idag blir det bouillabaisse.

– Barnen gillar när det är smakrikt, kryddor är inget konstigt. De har ätit min mat i ett och ett halvt år så de har lärt sig, säger Kjell.

Filosofin är mat lagad från grunden med goda, nyttiga och prisvärda råvaror. Kjell har ett långt yrkesliv som kock på Stockholms krogar bakom sig, och när han tog jobbet på förskolan var det med vissa premisser. Nu fick det vara slut med halvfabrikat. Ungarna skulle få äta lika bra som på restaurang.

Bouillabaisse för 55 barn på gång!

Lunchen har nu blivit en höjdpunkt för barnen på Ängkärr, föräldrarna hyllar hans menyer på Instagramkonton Ängkärrskocken. Fantasi är en viktig ingrediens för glada barn.

– Häromdagen hade vi cocktailparty till mellis med snittar med skinka och pepparrot!

Svenskt och eko – ja, tack

Med en begränsad budget är planering a och o, då kan man hålla hög kvalitet på råvarorna, resonerar Kjell.

– Jag köper svenskt och ekologiskt så långt det går. Varför skeppa kycklingfilé från Thailand när en svensk kyckling gynnar Sverige och är godare? Då tar jag hellre in en mindre mängd och fyller på med kål och grönsaker i säsong – billigt, gott och nyttigt!

– Just nu är det extrapris på jättefin högrev så i veckan blir det boeuf bourguignon med bacon och rödvin.

Kjell Tegström bidrar gärna till nytänk – och bättre mat – i Solnas förskolor. ”Det går att förändra mycket med enkla och billiga medel”.

Under året han, utöver att laga sjysst mat till barnen, fått en ny drivkraft.

– Jag vill vara med och förändra maten i förskolorna. Och det känns som att det börjar hända saker i Solna. Det pratas om förskolematen på stadshusnivå, att den är viktig. Jag bjuder gärna in andra förskolekockar som vill laga mer mat själva. Det går att förändra mycket med enkla och billiga medel. Om viljan finns, är jag redo att hjälpa till.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: