Kaveh Pakjoo tog emot utmärkelsen i Bromma Blocks i lördags. Foto: Camilla Svensk

Kaveh Pakjoo är årets hjälte i Bromma

Han kom till Sverige från Iran som fyraåring. Nu lägger han själ, hjärta och fritid på att hjälpa ensamkommande ungdomar att hitta rätt i det svenska samhället. Kaveh Pakjoo från Blackeberg är Min lokala hjälte i Bromma 2018.

  • Publicerad 11:54, 30 sep 2018

Lokaltidningen Mitt i:s initiativ, Min lokala Brommahjälte, lyfter fram människor som gör gott, inspirerar andra och bidrar till att skapa en positiv känsla i området.

Många nominerades och segrare blev Kaveh Pakjoo. Priset delades ut vid en ceremoni i Bromma Blocks i lördags, och det var i hård konkurrens som Kaveh Pakjoo fick ta emot utmärkelsen. Han fick den, enligt motiveringen, ”för att med stort engagemang och tro på att alla kan bidra till ett bättre samhället ge ungdomar ett meningsfullt sammanhang”.

Grattis Kaveh! Är du överraskad?

– Stort tack! Det är både och. Jag känner mig trygg med att vi gör en insats både i stadsdelen och i samhället, och vi gör det med hjärtat och för att vi vill. Det är därför vi gör så många ideella timmar. Samtidigt är jag jätteimponerad av de andra. Jag tycker alla som har blivit nominerade är hjältar.

Nominerade, från vänster: Elisabeth Hallquist, Kevin (vars porträtt bärs av hans mor), vinnaren Kaveh Pakjoo, Maria Wahlberg samt Petra Peterson. Alla med hjältestoff i. Foto: Camilla Svensk

Till vardags arbetar Kaveh som fritidsledare på Höglandsskolan, men vid sidan av sin anställning driver han den ideella föreningen Kavehs fritid. Föreningen har sedan hösten 2016 ordnat fritidsaktiviteter i Bromma för ensamkommande flyktingar. Det är fotboll, skridskor, filmkvällar och allt möjligt annat.

Hur orkar du? Du jobbar ju också?

– Det gör jag för att tror på det här, och för det ger mig så mycket. Det är det jag hoppas att den här utmärkelse kan bidra till att lyfta fram: att det ger oss lika mycket tillbaka, och att vi har jättekul. Det ser ungdomarna och då mår de bra av det. Jag skulle nästan önska att alla hade två ideella timmar i veckan på schemat av sin arbetsgivare.

Så du kommer att fortsätta med det här?

– Ja, absolut. Samtidigt vill jag vara ärlig och komma med en uppmaning till politiker och beslutsfattare: Hjälp oss med det här så att det kan fortsätta på lång sikt. För civilsamhället gör väldigt mycket, inte bara vår förening utan tusentals andra också. Vad skulle hända om vi inte orkar för att ingen kliver in ochs stöttar oss? Vem ska tala om för ungdomarna att allt blir nedlagt då?

På plats i Bromma Blocks fanns även de nominerade Elisabeth Hallquist, kyrkvärd i Bromma som gör en stor insats genom att ordna mötesplatser för seniorer, och plastikkirurgen Petra Peterson, som arbetar ideellt med att operera personer och inte minst barn runt om i världen. Andra nominerade som var med på scenen var 11-årige Kevin Brunzell (som inte kunde komma, men var med andligen och i form av en porträttbild), samt Maria Wahlberg från Blackeberg, som är en dröm att ha till granne.