Kate Halliste är ensamstående mamma och har två jobb, dels som frisör dels på Ica i Björknäs. Ändå hittar hon mycket tid att hjälpa hemlösa. Foto: Pekka Pääkkö

Kate hjälper hemlösa – nu är hon Min lokala Nackahjälte

Kate Halliste tycker att det är viktigt att hjälpa de som har mindre än hon själv. Därför klipper hon hemlösa och samlar in och delar ut mat och hygienprodukter till behövande. Nu har hon utsetts till Min lokala Nackahjälte. – Det är en stor ära, säger hon.

  • Publicerad 05:10, 15 sep 2020

I 17 år har Kate Halliste engagerat sig för hemlösa. Först var det åt gatubarn i hemlandet Estland, och de senaste sex åren har det varit med Volontärinitiativ i Stockholm.

Som volontär delar hon regelbundet ut mat och hygienprodukter på Medborgarplatsen, där hon också  klipper håret på hemlösa.

Får Nackabor att hjälpa till

Ofta ber hon också andra Nackabor att hjälpa till genom insamlingar i lokala Facebookgrupper.

I julas drog hon till exempel igång en insamling till ett skyddat kvinnoboende här i Nacka.

Prisutdelning av Min lokala Nackahjälte fick coronaanpassas och hölls därför utan publik i året. Kate Halliste fick ta emot priset i Sickla köpkvarter av Mitt i:s eventansvariga Agneta Ljungman och Sickla köpkvarters Hanna Widell.

Nu har hon utsetts till Min lokala Nackahjälte och juryns motivering lyder: Kate är en lokal hjälte för att hon med stor värme och medmänsklighet ger utsatta en möjlighet till en värdig gemenskap.

– När jag kom hit från Estland för tio år sedan hade jag inget och kände ingen. Därför känns det så självklart nu att kunna ge tillbaka, jag känner i mig att jag både måste och vill. Att finnas där för andra människor och tacksamheten man får från de man hjälper går inte att beskriva med ord, det känns bara så fint, säger hon.

Kate Halliste, här med sonen Michael, fick ta emot pris av Hanna Widell, marknadschef på Sickla köpkvarter.

Kate Halliste fick ta emot priset i Sickla köpkvarter, som tillsammans med Mitt i är med och arrangerar Min lokala Nackahjälte.

– Det är en fin sak att uppmuntra till goda gärningar och Kate är en mycket värdig vinnare. Att som hon göra det här på sin fritid är beundransvärt, jag är jätteimponerad, säger Hanna Widell, marknadschef på Sickla köpkvarter.

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre