Kate Hallister har engagerat sig för hemlösa i 17 år. Först i Estland och nu i Sverige. Foto: Stefan Källstigen

Kate hjälper hemlösa: ”Känns bra att finnas där”

Kate Halliste tycker att det är viktigt att hjälpa de som har mindre än hon själv. Trots att hon som ensamstående mamma med två jobb redan har fullt upp så lägger hon stor del av sin fritid på att hjälpa hemlösa. Nu är hon nominerad till Min lokala Nackahjälte.

  • Publicerad 04:52, 1 jul 2020

Ensamstående mamman Kate Halliste, 35, har två jobb, dels som frisör, dels på Ica i Björknäs. Trots att det borde fylla dygnets vakna timmar har hon också ett stort engagemang för hemlösa på sin fritid.

Som volontär delar hon regelbundet ut mat och hygienprodukter på Medborgarplatsen, där hon också  klipper håret på hemlösa.

– Det känns bra att finnas där för andra människor. Ingen av oss kan veta om det också kan hända en själv, säger hon.

Robban är en av många som Kate Halliste har klippt på Medborgarplatsen. Foto: Privat

Hon berättar att många har en bild av att det bara är missbrukare som blir hemlösa.

– Så är det inte. Jag träffar många äldre som inte har mer än pengar till mat, och när de inte klarat av att betala räkningarna har de hamnat på gatan. Många känner att de inte har något värde längre och ingen som vill lyssna på dem. Då vill jag gärna visa att jag bryr mig och att jag vill lyssna, säger hon.

Insamlingar i lokala facebookgrupper

I 17 år har Kate Halliste engagerat sig för hemlösa. Först var det åt gatubarn i Estland, där hon kommer ifrån. Och de senaste sex åren har det varit med Volontärinitiativ i Stockholm. Ofta ber hon också andra Nackabor att hjälpa till genom insamlingar i lokala Facebookgrupper.

Genom Volontärinitiativ i Stockholm hjälper hon hemlösa, men hon håller också insamlingar i Nacka, till exempel till ett skyddat kvinnoboende i Nacka. Foto: Stefan Källstigen

I julas drog hon till exempel igång en insamling till ett skyddat kvinnoboende här i Nacka.

– Jag hoppas att jag kan få fler att vilja hjälpa till. Det är en fin känsla att kunna göra det. Allt här i livet är inte pengar, utan den bästa lönen man kan få är när man gör något för en människa och att då få se den le, säger hon.

Det var den sista nomineringen i årets Min lokala hjälte. Finalisterna presenteras i tidningen samt på mitti.se i augusti. En jury utser sedan vem som blir Min lokala Nackahjälte.

Läs om alla hjältarna här:

Min lokala hjälte