Kassim hjälper unga att uppfylla drömmar

Farstabon Kassim Nagwere startade Drömstort, för att hjälpa ungdomar att nå sina mål. Nu är han nominerad till Min lokala söderortshjälte i Farsta.

  • Publicerad 09:00, 23 feb 2019

Det började redan på skolgården. Farstakillen Kassim Nagwere upptäckte att han var bättre än de flesta på basket. Men i stället för att glänsa ville han lyfta sina kompisar

– Jag ville att de skulle bli bra på basket också. Så jag började träna dem och tyckte om känslan av att hjälpa till, berättar han.

Nu är Kassim Nagwere 28 år. Han har många framgångsrika år som basketspelare i bagaget. Och han har kvar sin drivkraft att stödja andra. 2012 startade han föreningen Drömstort, hemma i Farsta.

Kassim Nagweres drivkraft är att lyfta ungdomar i förorten.  Foto: Christian Lärk

Syftet är att motivera ungdomar att nå sina mål, och stärka dem i tron på att de kan det.

– Jag kom hit som flykting från Uganda när jag var tre år och har haft alla odds emot mig. Men det har gått bra och jag vill ge något tillbaka, säger han.

Drömstort erbjuder föreläsningar och ledarskapskurser, som bland annat gör unga till basket- och volleybolltränare. Dessutom ordnas idrotts- och kulturaktiviteter och läxhjälp. I början var Farsta bas, numera Rågsved, Högdalen och Hagsätra.

Lokaler lånar Kassim Nagwere av bland annat skolor och bibliotek, men drömmen är att öppna eget.

– Jag försöker hitta en lokal i Johanneshov, som ju är en knytpunkt. Dit kan ungdomar lätt komma från både Farsta, Rågsved och Skarpnäck. Där vill jag också kunna hjälpa unga att söka jobb, säger han.

Kanske kan priset han just fått av Reach for change hjälpa till. Kassim Nagwere blev en av årets barnrättshjältar, och fick en summa pengar. Ett välbehövligt tillskott till Drömstort, som finanserieras genom bidrag från olika håll.

– Det var en stor överraskning och passar jättebra för mina planer!

Kassim Nagweres drivkraft är att lyfta ungdomar i förorten.  Foto: Christian Lärk

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: