Karin lär elever att spela instrument på rekordtid

När Karin Ljung var liten fanns det ingen som kunde lära henne spela instrument. Då lärde hon sig själv – och bestämde sig för att bli musiklärare för att lära andra att spela. Nu kan hon bli Årets söderortshjälte för sin inspirerande lärarstil.

  • Publicerad 12:30, 23 feb 2019

Karin Ljung har jobbat som musiklärare sedan 1983.

– Från början stod det inte i läroplanen att man skulle spela instrument, men det gjorde jag ändå. Jag köpte in några instrument varje termin för den lilla budget som fanns.

Lär barnen spela på tio minuter

Hon har jobbat på Blommensbergsskolan i Gröndal sedan slutet av 90-talet och det är en skola med kulturprofil. Musik, dans, teater, bild, media och makerspace får ta stor plats i undervisningen.

– Vi har uppfunnit ett spelkoncept som inte finns någon annanstans på jorden. Om man tar några som aldrig har spelat instrument så kan de spela ihop efter en timme. Barn som kommer hit lär sig spela introt till Van Halens Jump på tio minuter. Och den är svår!

Var med i Melodifestivalen 1988

Hennes eget musikintresse kommer från hennes pappa, som alltid köpte instrument som en gemensam julklapp till familjen.

– Vi hade inte så mycket att leka med, så vi lekte med instrumenten.

Den leken hade också kunnat leda henne till en karriär som artist. 1988 var hon med i Melodifestivalen tillsammans med Michael Nannini.

Låten Säg är det sant slutade på sjunde plats.

– Vi hade ingen chans att vinna, Tommy Körberg, Lena Philipsson och Lotta Engberg var också med och tävlade.

Lär ut – och lär sig av eleverna

Men att lämna läraryrket var aldrig aktuellt – Karin Ljung tycker att det är världens bästa jobb.

– Det är så kul att vara lärare. Det kommer in en massa ungdomar i klassrummet, de är så glada och kastar sig över instrumenten! Läraryrket är perfekt, det är världens roligaste jobb!

Eleverna brukar önska låtar som Karin skriver ut och sedan lär de sig att spela.

– Det kan vara en låt från Game of thrones, eller en låt från elevens hemland. Det är det som är så roligt, jag lär dem och de lär mig!

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: