Kaj Serneholt är inte den som kan stå och se på orättvisor eller när någon far illa. Pappas största svaghet, säger döttrarna. Foto: Christian Lärk

Kaj stoppade dödsmisshandel: ”Jag kan inte stå och titta på”

För några år sedan gick Kaj Serneholt emellan när en man i grannlägenheten misshandlades med en trädgårdsspade. Men det är varken första eller sista gången som Kaj griper in. – Jag har aldrig kunnat stå och titta på. Det är min störta svaghet, säger han.

  • Publicerad 11:22, 8 mar 2020

I april förra året räddare Kaj Serneholt livet på en man som blev brutalt misshandlad i en lägenhet i Baggeby där han själv bor.

Det gäller att klura ut vem som är ledaren.

En påtänd man högg besinningslöst en trädgårdsspade i huvudet på en annan man. Kaj gick in i lägenheten och lyckades avväpna honom.  För sitt rådiga ingripande blev Kaj nominerad till Civilkuragepriset som TV 3-programmet Efterlyst delar ut. Nu har Kaj fått lite distans till händelsen.

–  Jag skulle aldrig kunna stå bredvid och bara titta på. Mina barn säger att det är min största svaghet, säger han.

Streetsmart grävmaskinist

Kaj är inte polis, inte kampsportsmästare eller väktare. Han är en grävmaskinist som gillar att resa med familjen och har tränat damer i handboll i 30 år.

Hur vet du vad du ska göra när det bränner till?

– Det gäller att klura ut vem som är ledaren. Det finns alltid en alfahanne i bakgrunden och driver på, inte alltid den som slåss.

Men hur har du fått de här kunskaperna?

– Man har ju varit med om en del. Jag körde raggarbil som yngre, jag var vakt på ungdomsgård och på rockkonserter. Någon gång har man väl hamnat i bråk. Så har jag ganska hyfsad fysik, som gammal styrkelyftare.

 Skulle du säga att du är streetsmart?

– Ja, det har jag nog alltid varit.

Vad är en vardagshjälte för dig?

– Någon som bryr sig om samhället och medmänniskorna. Stävja rån eller ställa sig bakom mobbade. Man måste tänka mer på varandra och inte titta bort när saker händer.

Tycker du att alla ska gripa in i situationer som du?

– Man ska aldrig kasta sig in i en situation utan att vara säker på att klara av den. Men man ska larma. Ibland kan det räcka att man distraherar.

Handbollen fyller på med glad energi

Kaj blir nedstämd när han ser utveckligen idag.

– Det blir allt råare. Jag tänker ungdomsrånen och på vapen i omlopp. En 13-åring kan vara beväpnad.

Men livet är fullt av ljuspunkter. En sådan är handbollen. Kaj Serneholt har tränat damer i handboll sedan de båda numera vuxna döttrarna spelade. Döttrarna slutade men Kaj blev kvar som tränade på Lidingö, på Tyresö och i elitserien.

– Det ger så mycket. Man kan åka till träningen trött men man kommer alltid hem full av energi.