Jouni Reinikainen räddade livet på en 7-årig flicka. Foto: Läsarbild

Jouni dök ner i isvattnet – räddade flicka

Jouni Reinikainen var ute på söndagspromenad när han plötsligt hörde flickor skrika – deras sjuåriga kompis hade gått igenom isen. Bara sekunder senare var Jouni i vattnet och lyckades rädda flickan. Nu är han nominerad till Värmdös lokala hjälte!

  • Publicerad 11:45, 27 apr 2018

Vad tänkte du när du hoppade i vattnet?

– Jag tror att det var ganska blankt, men jag hann tänka ”Oh my god, det ligger någon i vattnet”. Jag ser något rött skymta under vattnet och sedan springer jag bara. Jag tror att jag fick ett extremt adrenalinpåslag.

Vilken respons har du fått efter ditt hjältedåd?

– Det har varit väldigt mycket beröm och lovord och så. Men det har jag haft lite svårt att ta in. Det är en ganska stor skillnad som jag har gjort och omfattningen av den tragedi som vi lyckades avvärja är ganska mycket att processa. Det var ganska skakande att träffa föräldrarna. Men också väldigt fint och rörande att det slutade lyckligt.

Vad är en hjälte för dig? 

– Jag tycker inte att man behöver göra dramatiska räddningsinsatser för att vara hjälte. Det går att hjälpa och även rädda liv på många sätt, genom att skänka pengar till exempel. Så kan man också rädda barn. Det är många som gör hjältedåd i det lilla.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vasastan lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevarmdo@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Värmdöhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.