Josefine Olofsson med hunden Siggi. Foto: Stefan Källstigen

Josefine har plats för både människor och djur

Josefine Olofsson har hand om drygt 60 hundar – och håller koll på ungdomarna i området. – Att hjälpa andra ger energi, säger Josefin, först ut att nomineras till Min lokala Värmdöhjälte. Vem är din hjälte? Nu drar vi igång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera de som gör Värmdö lite bättre.

  • Publicerad 05:01, 12 feb 2019

Josefine Olofsson, som driver Värmdö hunddagis och djurpensionat i Hemmesta, blev något av en kändis när hon öppnade upp sitt hunddagis för strömlösa efter stormen Alfridas framfart. Mitt i var en av tidningarna som berättade om hennes insats.

För Josefine var det självklart att erbjuda övernattning på hunddagiset, som hade jullovsstängt för hundarna.

”Alla är välkomna”

– För mig är alla välkomna, jag skulle lika gärna kunna bjuda in hemlösa, det är ingen skillnad för mig.

Det är inte bara vid extrema situationer som Josefine reagerar, hon har alltid varit en person som bryr sig om andra.

Just nu håller hon på att starta en organisation för hemlösa hundar i Bosnien.

Unga med särskilda behov

Men hon har också ett stort engagemang för ungdomar. På hunddagiset tar de emot elever med särskilda behov som behöver komma bort från skolmiljön för att göra annat en dag.

– Det kan vara elever med autism eller adhd eller någon annan diagnos. Hos oss klarar de av att vara och hjälpa till, hundar är är jättebra terapi.

När hon har tid nattvandrar hon organiserat, eller så är hon bara ute med hundarna för att ha koll på vad de unga gör. Några av dem har hon fångat upp och låtit dem komma och praktisera på hunddagiset.

Fem hundar

Hemma i huset i södra Kopparmora har hon fyra barn, en man, tre egna hundar, ett par jourhundar från Bosnien och fem katter.

Var får du engagemanget och orken från?

– Jag har alltid varit en person som vill hjälpa till. Jag har själv haft en ganska tuff bakgrund och vet hur det kan vara. Att hjälpa andra ger energi, men jag har fått lära mig att prioritera mig själv ibland också för att orka.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: