Albybon Jones Jebali promenerar ibland förbi huset där det brann. Då kommer tankarna från söndagen i augusti tillbaka. Foto: Stefan Källstigen

Jones bar ut den äldre mannen från brinnande huset i Alby

Jones väntade på två kompisar. De skulle åka till matbutiken för att handla något gott. Samtidigt började det brinna hemma hos en äldre man i Alby.

  • Publicerad 05:00, 5 apr 2020

Det var en söndag i augusti förra året som Albybon Jones Jebali stod på en parkering i Alby och väntade på två kompisar. Då såg han rök komma från ett hus i närheten.

– Det kom snabbt mer rök och jag sprang dit, säger Jones Jebali.

Andra kan reagera genom att bli paralyserade. Det är också förståeligt.

Jones Jebali

Jones insats för att rädda andra människors liv gör att han nu är nominerad till Min Lokala Botkyrka-Salemhjälte. Han var inte ensam på plats, men den Mitt i talat med när det snart gått åtta månader sedan branden.

– Det är instinktivt att hjälpa till. Andra kan reagera genom att bli paralyserade. Det är också förståeligt, säger han.

En äldre man låg på golvet inne i köket där det brann.

Bland de andra på plats fanns grannen Kelman Qibini samt Abbe Chabo och Daniel Morad. De gick in för att få ut mannen och slänga ut saker som låg i vägen.

Tyvärr gick det inte hela vägen.

Jones Jebali

Abbe Chabo, Daniel Morad och Jones Jebali dagen efter branden. Foto: Anders Björklund

Kelman Qibini, en granne var också med och hjäpte till. Foto: Anders Björklund

– Det var väldigt mycket rök. Jag andades in kanske två gånger sedan fick jag springa ut för att ta ny luft. ut. Tillsammans med Abbe och Daniel lyfte jag ut mannen från köket. Han var tung, men vi lyckades till slut..

Fick andas syrgas

Mannen fördes till sjukhus med helikopter. Även Jones , Abbe och Daniel fick åka dit för kontroll. Jones och Daniel fick andas syrgas på grund av röken de andats in.

Tidigare i år fick han, Abbe och Daniel pris av polisen för sin insats vid branden.

”Brukar promenera förbi”

Hjältedådet till trots; efter några veckor fick Jones veta att mannen avlidit av sina skador.

– Jag brukar promenera förbi huset i bland och då kommer tankarna att det var här jag försökte rädda en äldre man. Tyvärr gick det inte hela vägen. Men vi gjorde ändå vad vi kunde. Om jag själv legat där inne hade jag velat att någon gjort samma för mig.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera