Johannes ger unga i Skärholmen hopp

Han har haft kurs för att stärka unga tjejers självkänsla, gratis lärt ut hur man spelar schack och tagit med ungdomar till stan för att möta näringslivstoppar och politiker. Nu är Johannes Haddad, ordförande i Skärholmens schackklubb nominerad till Min Lokala Söderortshjälte i Skärholmens stadsdelsområde.

  • Publicerad 10:00, 19 maj 2019

– Jag ser många elever på skolan där jag jobbar som inte har så mycket hopp. Många kommer från hem som är trasiga, föräldrarna kanske är uppgivna och inte har drömmar för barnen och då är det tyvärr vanligt att barnen inte heller drömmer om framtiden. Det känns väldigt givande att få vara till hjälp, säger Johannes Haddad.

I jobbet som lärare på Engelska skolan i Sätra möter han många elever som frågar om han kan fixa sommarjobb. I de fall han kan hjälper han till.

Under hösten jobbade han med ett projekt för att stärka unga tjejers självkänsla där de fick träffa lite äldre tjejer och fick olika tips.

– Könsroller och samhällets förväntningar gör ofta att tjejer har sämre självkänsla. Det gäller att greppa det positiva och att se att man inte är på ett visst sätt utan att självkänsla är något som man kan bygga upp, säger Johannes Haddad.

Lät unga spela med näringslivstoppar och politiken

Han har även gratis lärt ut hur man spelar schack i biblioteket. Och har tagit med ungdomar från Skärholmen till stan för att möta och spela schack med näringslivstoppar och politiker för att de ska vidga sitt nätverk och få nya förebilder.

”Jag vill ge tillbaka lite av det som jag har fått”

Drivkraften är dels att han gillar att schack och att möta människor. Dels egna erfarenheter under uppväxten.

– Jag kommer själv från en jobbig bakgrund. Hamnade på glid i 7: an, tog droger skolkade och började med småkriminalitet. I Obs-klassen träffade jag lärare som var väldigt duktiga på att se mig. Läraren Kurt var en av dem som fick det att vända för mig. Prästen i Klara kyrka har också betytt väldigt mycket. Man behöver någon att se upp till som kan visa vägen när det är svårt. Nu vill jag ge tillbaka lite av det som jag har fått, säger Johannes Haddad.

Vem är din lokala hjälte?