Johannes, 23, startade fotbollsklubb för unga

Västertorpsbon Johannes Möller, 23 år, startade i höstas fotbollsklubben FC Söderort. Nu får han barn med olika bakgrund att känna gemenskap på fotbollsplanen. – Fotbollen har betytt väldigt mycket för mig. Nu vill jag dela med mig, säger han.

  • Publicerad 10:06, 25 maj 2018

Johannes Möller spelade mycket fotboll när han var barn, men det var mest för att kompisarna spelade. I högstadiet slutade han med idrotten, och hade en rätt strulig period som tonåring.

Men efter gymnasiet hittade han tillbaka till fotbollen igen. Och livet kom på rätt köl. Nu är han 23 år och arbetar sedan tre år tillbaka som elevassistent på Västertorpsskolan.

Vissa bor i villa, andra bor i genomgångsbostad. Men på planen lär de sig samarbeta, känna gemenskap

Johannes Möller

I höstas, när det var oroligt bland unga i Västertorp, startade han FC Söderort. Nu har klubben ett a-lag där han själv spelar och ett lag för 18 pojkar födda 2008 och 2009. Men han hoppas att klubben ska växa, med fler lag. Han efterlyser fler som vill engagera sig som ledare och planerar öppna träningar riktade till alla mellan 10 och 20 år.

Vad drev dig att starta klubben?

– Jag har alltid drömt om att starta en fotbollsklubb, och den drömmen växte när jag förstod vad träningen kan ge. Fotboll är ett internationellt språk, varifrån du än kommer så har du ofta spelat fotboll. Till träningarna kommer barn som har olika bakgrund, vissa bor i villa, andra är flyktingar och bor i genomgångsbostad. Men på planen lär de sig samarbeta, känna gemenskap.  Jag ser det här som ett socialt arbete för integrering.

Hur är det att träna ett gäng småkillar ?

– Jag har kämpat ett halvår för att få dem att lyssna (skratt). Men till slut inser de att det är så man lär sig. Inom skolan brukar man prata om lågaffektivt bemötande, att man som pedagog inte ska visa känslor utan behålla sitt lugn. Samtidigt måste man sätta gränser, så ibland ryter jag ifrån.

Dags för juryn att utse vinnare

Under våren har ni fått möta flera av de som nominerats till Mitt i:s stora satsning Min lokala Söderortshjälte. Fram till 15 maj, sista dan att nominera, har det kommit in hundratals förslag på hjältar. Tack för alla fina nomineringar!   

Alla hjältar finns samlade på vår sajt: mitti.se/minlokalahjalte

Nu är det dags för juryn att utse finalister och i slutändan en vinnare. Efter sommaren avslöjar vi vilka de blir.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.