"Jag mår bra av att se att andra mår bra", säger Johanna Liljegren. Foto: Niklas Thim

Johanna handlar åt ensamma äldre – nu kan hon bli hjälte

Äldre personer rekommenderas hålla sig hemma för att undvika coronaviruset. Då är det tur att det finns de som erbjuder sin hjälp till de som behöver. Johanna handlar mat åt ensamma äldre i Farsta, därför är hon nu nominerad till Min lokala hjälte.

  • Publicerad 07:00, 9 maj 2020

Genom Äldrekontakt kan ensamma äldre träffas och umgås. Men eftersom det är annorlunda tider har Äldrekontakt ställt om sin verksamhet och hjälper istället till att handla.

Johanna hjälper ensamma äldre i coronatider

 

Johanna Liljegren är en av volontärerna som ser till att de äldre får sin mat och därför har hon nominerats till Min lokala hjälte.

– Det är såklart jätteroligt, men det känns som att det finns många som gör så mycket mer. Men jag är jätteglad.

Johanna använder handskar när hon handlar, för att minska smittorisken. Foto: Niklas Thim

Johanna ringer de äldre och skriver ner vad de behöver. Därefter åker hon till butiken, drar på sig handskar, och handlar. Varorna ställs utanför dörren och man löser betalningen på det sätt som blir smidigast.

– Jag tycker att det är tragiskt att det finns så många äldre, ensamma, människor i vårt samhälle. Jag själv skulle inte vilja bli en av dem och jag känner att jag har möjligheten att hjälpa till. Jag är frisk och kan handla åt de som behöver. Så länge jag orkar och har möjlighet så vill jag hjälpa till så mycket jag kan.

Johanna har just handlat åt Berit, 87. Foto: Niklas Thim

– Jag tycker att jag får tillbaka lika mycket energi av att hjälpa andra. I grund och botten är det väl för att jag mår bra av att se att andra mår bra.

Är du själv orolig över smittorisken?

– Nej, jag är inte alls speciellt orolig. Det är lite konstiga tider, man har svårt att förhålla sig till det hela, men då vill jag hjälpa de som blivit ombedda att vara hemma och är oroliga själva. Sen är jag såklart orolig för mina egna föräldrar och äldre i min familj.

Till sist, vad är en hjälte för dig?

– För mig är en hjälte någon som sätter en annan person före sig själv.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera