"Det är mitt kall i livet", säger Jeanette Höglund om Vid din sida. Foto: Christian Lärk

Jeanette är hemlösa pensionärers skyddsängel

Jeanette Höglund har vigt sitt liv åt att hjälpa hemlösa pensionärer och fattigpensionärer. Nu är hon nominerad till Min lokala söderortshjälte i Farsta.

  • Publicerad 09:15, 31 mar 2019

En oktoberkväll 2016 fick Farstabon Jeanette Höglund se en man leta efter tomburkar i en papperskorg vid T-Centralen. Det var sent på natten och mannen såg ledsen och sliten ut. Jeanette Höglund, som jobbade som ordningsvakt, gick fram till honom.

– Han berättade att han var hemlös. Han värld hade rasat när hans fru dog, och han miste hennes pension. Han hade inte råd att behålla lägenheten. Nu hade han varit hemlös i 2,5 år och sa att många pensionärer var i samma situation, berättar hon.

Jeanette Höglund blev berörd – och upprörd. I en livesändning på Facebook uppmanade hon människor att swisha pengar, för att hjälpa Stockholms hemlösa och utfattiga pensionärer. På några dagar kom 35 000 kronor in.

– Jag köpte skor, mat och kläder och åkte med en kompis till Centralen. 32 personer kom till vår bil. Vi delade ut det vi hade och bad om kramar som tack för hjälpen, säger hon.

Så föddes organisationen Vid din sida, som drivs med gåvor från enskilda personer och företag. I dag arbetar Jeanette Höglund heltid med den, och får lön genom en privat sponsor. Onsdags- och söndagskvällar öppnar hon och hennes volontärer sin lokal i city. Då kommer 30–50 äldre dit. De får kaffe, mat och kläder, blir klippta, får fotvård och plåstras om av sjukvårdspersonal. Hittills har man också hjälpt sju personer att få en bostad.

– De här människorna är otroligt utsatta. Det känns härligt att hjälpa dem, men det är skrämmande att det behövs, säger hon.

Under våren får Vid din sida nya lokaler med hjälp av Svenska Bostäder, någonstans  i söderort. Då kan man hålla öppet fem dagar i veckan.

– Vi har fått ett tio-årskontrakt och ska få hjälp med renovering. Det är fantastiskt.  Jag är så glad över att kunna göra skillnad för de här människorna. Det är mitt kall i livet, säger Jeanette Höglund.

Jeanette Höglund arbetar fortfarande en del som ordningsvakt, men det är Vid din sida som tar hennes mesta tid.  Foto: Christian Lärk 

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera