Tränaren Sixto Soto. Foto: Pekka Pääkkö

Järvahjälte:Fotboll som integration med Sixto

Det går bra för Bromstens Brothers, Bromstens IK:s lag med ensamkommande flyktingpojkar. Men för spelarna är laget mer än bara fotboll – mycket tack vare den engagerade tränaren Sixto Soto. – Det är som en familj, säger Alireza Ehsani, 15.

  • Publicerad 11:21, 29 mar 2017

För ett år sedan tog sig fotbollstränaren Sixto Soto och Bromstens IK sig an ett lag med ensamkommande pojkar.
De flesta av dem kommer från Afghanistan och hade aldrig spelat organiserad fotboll tidigare, utan mest spelat på gatan.

Nu ett år senare ska de börja spela i sin första serie.

– Det ska bli spännande, säger Azizullah Ebrahimi, 17.

Mitt i berättade om laget i augusti förra året då de var nybildade.

Då tränade de i sina egna träningskläder och var en brokig skara på planen. Nu, när vi kommer tillbaka en sen träningskväll i mars i år, kör alla enhetligt i Bromstens IK:s träningsställ, som går i helsvart.

– Det är viktigt att alla känner sig som en del av Bromstens IK, säger Sixto Soto.

Anonym välgörare bidrog till nya skor

När laget började samlade klubben in ett gäng begagnade fotbollsskor till killarna, men de försvann. Strax efteråt fick de kuvert med pengar av en anonym välgörare som ville bidra till nya skor.

– Han hade själv invandrarbakgrund och kom ihåg hur det var att komma till ett nytt land. Tack vare bidraget kunde vi köpa in nya skor till laget förra året, säger Hans Pettersson, som sitter med i styrelsen för

Bromstens IK och som är en av initiativtagarna till Bromstens Brothers.
Klubben blev tillfrågad om den kunde tänka sig att starta ett lag för ensamkommande efter den stora flyktingströmmen hösten 2015.

– Vi är en klubb som sedan länge jobbat för integration och där våra spelare kommer från olika håll, så det kändes självklart för oss, säger Hans Pettersson.

Sixto Soto värvades som tränare till laget. Han är uppvuxen i Tensta och Hjulsta och har jobbat som fotbollstränare i över 20 år.

– Det är jätteroligt att se lagets utveckling. Sixto har verkligen gjort ett jättejobb med spelarna och han är även väldigt engagerad utanför planen, säger Hans Pettersson.

”Vi lär dem svenska”

Nu är Sixto tränare för både utvecklingslaget, som är laget under A-laget, och Bromstens Brothers och de tränar ofta ihop. Det är en del av klubbens integrationstänk.
18-årige Haybe Haybefarah från Hjulsta spelar i utvecklingslaget. Han tycker det har varit givande att träna ihop med killarna i Bromstens Brothers.

– Vi lär dem svenska, säger han.

”Håller jag dem borta från gatan och ”the dark side” så känner jag att jag har lyckats”

För Sixto handlar det lika mycket om att skapa en meningsfull fritid för ungdomarna, som att träna dem till bra fotbollsspelare.

– Håller jag dem borta från gatan och ”the dark side” så känner jag att jag har lyckats. Jag har haft tur som fått en så fin grupp, de är mjuka killar som är lätta att jobba med, säger Sixto.

Han har under året blivit väldigt engagerad i pojkarna i laget och blir upprörd när han läser om hur det skrivs negativt om gruppen ensamkommande pojkar i media.

– De klumpas ofta ihop till en grupp, ensamkommande, men alla är individer, säger han.

Han säger att de inte pratar så mycket om vad pojkarna har varit med om tidigare eller hur deras situation ser ut idag, utan att de fokuserar på fotbollen.

– Jag vill att de ska se träningarna som något positivt.

För Alireza Ehsani, som bor i Hässelby, och Azizullah Ebrahimi som bor i Jakobsberg, har fotbollen blivit som en extrafamilj för dem.

– Vi bor i svenska familjer, men laget känns också som hemma, säger Alireza Ehsani.

Hur är Sixto som tränare tycker ni?

– Han är jättebra. Han är cool samtidigt som han bryr sig om oss, säger Azizullah Ebrahimi.

 

TRÄFFA FLER JÄRVAHJÄLTAR HÄR