Ilyas Hassan och Macarena De la Cerda Foto: Åsa Sommarström

#Järvahjälte Ilyas & Macarena skapar opinion

Ilyas Hassan och Macarena De la Cerda kämpar i motvind. Men hela Järva backar upp, när de och nätverket Förorten mot våld skapar opinion.

  • Publicerad 14:21, 18 okt 2017

Dagen efter knivmordet på en man i 30-årsåldern i Tensta står Ilyas Hassan och Macarena De la Cerda på torget i Hjulsta. Solen skiner, men känslan i orten är tung.

– Ibland känner jag hopplöshet och ifrågasätter om vi har lyckats uppnå något, när dödandet och skjutningarna fortsätter. Men man får inte tappa glöden eller ge upp. Det vi har lyckats med är att bilda opinion och organisera oss, säger Ilyas Hassan.

Han tillsammans med Macarena De la Cerda är talesperson för nätverket Förorten mot våld.

Initiativet kom från folket

Man skulle kunna säga att dubbelmordet i Rinkeby, i december, förra året, blev droppen. Men bägaren hade redan för länge sedan runnit över för fler Järvabor, när det gäller våldet i orten.

Dubbelmordet blev istället gnistan som fick flera att organisera sig i nätverket Förorten mot våld.

– Vi var flera som kände att nu är det dags, nu har vi fått nog. Initiativet kom från folket och vi har blivit ansiktena utåt, säger Macarena De la Cerda.

Sedan dess har de arrangerat manifestationer mot våldet, demokratiforum, seminarier, och fortsätter att driva på politikerna att erkänna skjutningarna i Järva som en nationell kris.

”Det är svårt att inte engagera sig när man är ung och bor i Järva med tanke på det som händer här”

De är ett 30-tal personer som är kärnan i nätverket. Men de har flera hundra Järvabor bakom sig om stöttar och bidrar till arbetet på olika sätt.

– Det är svårt att inte vara engagerad när man är ung och bor i Järva med tanke på det som händer, dödligt våld, nedskärningar och ojämlikskola. Man påverkas på ett eller flera sätt, säger Ilyas Hassan.

– Största frågorna för folk i orten är att bli hörda och bli tagna på allvar. Vi har genom vårt nätverk lyckats ena unga och vuxna som alla står bakom samma sak, säger Macarena De la Cerda.

Förorten mot våld tror inte att fler poliser och hårdare tag är lösningen på att stoppa våldet.

– Nu tävlar politiker om vem som kan ge mest pengar till polisen, säger Ilyas Hassan.

De har flera förslag på åtgärder bland annat att se över vapenflödet, tillsätta en haverikommission, att politikerna erkänner att skjutningarna är en nationellkris, tidigarelägga vapenamnestin och se över vittneslagstiftingen, så att fler vågar vittna.

”Vårt viktigaste mål är att inga fler människor ska behöva dö i våldet”

De vill att politikerna ska se helheten och kärnproblemen – att skjutningarna har kopplingar till ett ojämlikt samhälle.

Varje gång ännu en person mördas i orten ringer telefonerna till Ilyas Hassan och Macarena De la Cerda. Det är media, som vill ställa frågor. Ilyas Hassan skulle önska att de ringde annan tid också, till exempel för att bjuda in till debatter.

Flera samtal kommer också från oroliga och upprörda Järvabor.

– De säger, att om inte staten kan skydda oss, så måste vi börja skydda oss själva. Det oroar oss. Det är heller inte bra att medborgare känner den misstron mot samhället, säger Ilyas Hassan.

Förorten mot våld har som mål att etablera sig nationellt.

– Men vårt viktigaste mål är att inga fler människor ska behöva dö i våldet. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för en nollvison mot dödandet, säger Ilyas Hassan.

Fakta

Ilyaas och Macarena

Ilyas Hassan

25, år

Bor: Husby/Umeå

Gör: Talesperson för Förorten mot våld och pluggar till sjuksköterska i Umeå.

Macarena De la Cerda

33, år

Bor: Hjulsta

Gör: Talesperson för Förorten mot våld och arbetar för Rädda barnen

Visa merVisa mindre