#Järvahjältar: Peppe vill väcka hopp hos unga

Fryshusets chef Payam ”Peppe” Boroodjeni säger att deras främsta uppgift är att jobba med unga i riskzon. – Vi vill hjälpa dem som vill hoppa av, säger han.

  • Publicerad 16:13, 12 mar 2017

 

Payam Boroodjeni, som kallas för Peppe av alla, blev headhuntad som chef för Fryshuset när  västerort skulle få ett eget Fryshus efter kravallerna i Husby 2013. Det senaste året har varit det tuffaste, med många dödsskjutningar i Järva.
– Det här knaset beror på många faktorer. Kan vara trångboddhet, psykisk ohälsa, dåliga skolresultat eller arbetslöshet, säger Peppe.

Alternativa vägar

Ungdomar behöver arbete, stöd i hemmet och en meningsfull fritid, menar han.
– Stöd i hemmet är socialtjänstens roll men den meningsfulla fritiden, möjligheten till jobb, utbildning och de alternativa vägarna till ett destruktivt liv kan vi erbjuda.
På Fryshuset i Husby riktar de sig i första hand till unga mellan 15 och 19 år. Men man måste börja tidigare än så, menar Peppe.
– Det är jättelätt att bli kriminell men desto svårare att hoppa av. Om man vill hoppa av måste det finnas stöd direkt, och inte om tre-fyra månader då det kan vara försent. Här behöver Stockholms stad bli bättre.

Om man vill hoppa av måste det finnas stöd direkt, och inte om tre-fyra månader då det kan vara försent.

På Fryshuset har man jobbat med avhopparverksamhet sedan många år tillbaka, bland annat i Passus, som stöttar människor som vill lämna destruktiva miljöer.
I förorter som Husby ser kriminaliteten lite annorlunda ut, för många är yngre, enligt Peppe.
– Man åker in på två, tre år och om du har suttit häktad innan blir straffet inte så långt, så du hinner inte bli tillräckligt motiverad för att gå en behandling via kriminalvården. Vi har fått anpassa en del av våra verksamheter för de som vill lämna destruktiva miljöer, för att det ska passa Husby.

Lär unga konflikthantering

Det mesta som Fryshuset gör riktar in sig mot unga som befinner sig i riskzonen för att hamna snett.
– Konflikthantering till exempel. Många har inte lärt sig att hantera konflikter och behöver verktyg för det.
Mycket av det som händer har Peppe själv dragit igång. Som att anställa unga från området som byggjobbare när huset byggdes.

Eller att anställa mammor i köket på skolan, för att bidra till att stärka familjerna i området. Där har han även  knutit till sig Sopköket, som lagar mat med råvaror nära utgångsdatum eller med skador. Peppe känner hopp om att det går att förändra utvecklingen i Järva, men tror inte att någon kan göra det på egen hand.
– Alla krafter är så splittrade, vi måste bli ett samhälle och sluta skylla gatuvåldet på varandra. Här ute finns en fantastisk kraft, vi måste bara se till att samla den.


LÄS OM FLER JÄRVAHJÄLTAR:

– ibland gör en främling hela skillnaden