#Järvahjältar: Liban landets bästa förortspoet

Liban Abdule känner ett ansvar över Tensta – området som format honom. Nu är han hela ortens poet. Han inleder Mitt i:s nya serie – Järvahjältar. Där lyfter vi Järvas goda krafter.

  • Publicerad 16:00, 15 mar 2017

Uppläsningen under finalen av Förortens bästa poet var ett av det värsta och det bästa ögonblicket i Liban Abdules liv.

– Plötsligt kunde mitt ben inte sluta skaka. Men sen fick jag kontroll. Det var en de största händelserna i mitt liv, att dela med mig av något så personligt inför så många människor.

Hans texter om strukturell rasism är självupplevda.

– Det vanligaste exemplet som jag upplever är att någon byter plats på bussen när jag sätter mig bredvid. Förut blev jag mer arg.

Nu försöker använda energin till sina texter.

– Jag tänker att det är bara du som kan kontrollera hur stark du vill vara ingen annan ska begränsa dig.

Många kallar honom för en förebild, något han gärna vill vara. Men det har inte riktigt sjunkit in hos honom.

– Jag är samma Liban nu, som innan jag vann, inget skiljer mig från majoriteten av alla andra Tenstabor. Jag har bara ett nytt smeknamn – poeten.

Förebilder är behövs. Han tycker att det är viktigt att det alltid finns någon som kan visa att det finns flera vägar att gå.

”Jag har formats här i Tensta. Jag kommer alltid försöka hjälpa till och ha en fot kvar här.”

Hans förebilder är hans föräldrarna som kom till Sverige som flyktingar under 90-talet. Han ser även upp till sina två äldre bröder. En av dem arbetar som läkare ett yrke som även Liban funderar på att utbilda sig till.

– När jag tittar på min familj och mina äldre bröder så finns det inte någon annan väg för mig. Även om jag någon gång håller på att halka av banan och hamna på fel väg så kan jag inte göra det för att jag vet att jag också har någon som tittar på mig – min lillasyster.

Cirka fyra kvällar i veckan arbetar han på fritidsgården Blå huset med ungdomar som vill arbeta med musik.

– Jag vill få ungdomar att våga skapa, att göra någonting eget och inte hållas tillbaka.

­– Jag är 20 år och kanske borde jag tänka på att röra på mig, flytta, men känner att jag har en skyldighet att vara kvar och hjälpa till. Jag har formats här i Tensta. Jag kommer alltid försöka hjälpa till och ha en fot kvar här.

 

Se filmen från deltävlingen i Tensta där Liban Abdule tog en plats i finalen, som ledde till vinst i Rinkeby.

 

MÖT FLER JÄRVAHJÄLTAR