#Järvahjältar: Ingen kan tysta Nasteho

Somaliska sångerskan Nasteho Weheliye kämpar för att kvinnor ska ta plats i offentliga rummen i Järva. I maj startar hon ett projekt med hembesök för att kvinnor som lever isolerat i hemmen i Järva ska integreras i samhället.

  • Publicerad 10:23, 7 apr 2017

Sång var inte att tala om när Nasteho Weheliye var liten. Hennes föräldrar tillät det inte. Det ansågs inte anständigt för en ung kvinna att ägna sig åt. Nu är hon 58 år och ingen kan säga åt henne vad hon ska göra.

Hon har skrivit flera låtar och bland annat uppträtt Tensta marknad.

– Jag pratade med mina barn innan jag började att uppträda. ”Det här låter ju bra mamma” sa de. Det var skönt, för själv tänkte jag, att alla kommer att tycka att jag är en galen kvinna som börjar sjunga så här sent i livet.

Att sjunga inför publik upplevde hon gjorde henne starkare. Men ibland möter hon det motståndet till sång, som fanns under hennes barndom.

– Det finns en del äldre män som inte tycker att jag ska sjunga, ”skäms du inte” säger det till mig. Men jag har blivit stark och jag bryr mig inte. Jag måste göra vad jag tycker och tänker.

Efter att Mitt i för en månad sedan lyfte ämnet om att männen dominerar på offentliga platser i Järva följde även annan media efter och debatten tog fart. Det gjorde den även i föreningen Internationellt kvinnolyft i Järva, där Nasteho Weheliye är aktiv.

”Vi kvinnor ska också synas på offentliga platser”

– Vi funderade på varför vi ofta möts hemma och bestämde oss för att ta plats på kaféer i området.

Sedan dess har det träffats några gånger i centrumen Tensta och Rinkeby.

– Vi vill prova på alla sätt, att kämpa för våra rättigheter och göra vår röster hörda. Vi ska också synas på offentliga platser och det kommer vi att fortsätta med.

Som ensamstående mamma till sju barn vet Nasteho Weheliye att det kan vara svårt att lämna hemmet för en del kvinnor. Därför startade Internationellt kvinnolyft på prov att göra hembesök hos kvinnor som sällan lämnar hemmen. De märkte snabbt att det fanns ett stort behov för många kvinnor att komma i kontakt med andra kvinnor i samhället. I slutet av maj kommer de regelbundet göra hembesök hos kvinnor och även försöka få några av dem mötas på andra platser än i hemmet.

– Jag vet hur svårt det kan vara att komma in i samhället. Många behöver hjälp med information om skola, bostad och annat. Många kvinnor blir isolerade.

En gång i veckan nattvandrar hon tillsammans med flera andra kvinnor i föreningen och berättar att de bemöts med stor respekt från ungdomarna.

– När det varit oroligt i området så kan jag inte bara sitta och se på jag måste försöka göra något.

Det engagemanget sträcker sig längre än Järva. Förra veckan kom hon hem efter en månad i Somalia. Där har hon delat ut vatten och mat till kvinnor och barn som svälter efter att landet nu har drabbats av svår torka.

– Ingen förtjänar att leva så. Jag älskar människor och det känns bra att kunna hjälpa till.

 

Träffa fler Järvahjältar här 

Tipsa oss om fler hjältar i Järva, mejla till: jarvahjaltar@mitti.se