#Järvahjältar: Chaima gjorde polisens jobb

När polisen inte ingrep gjorde Chaima Hakam det, under upploppet i Rinkeby i februari. Över en natt blev hon rikskändis för sin insats, då hon stoppade en misshandel av en fotograf och kritiserade polisens insats under upploppet.

  • Publicerad 16:01, 14 mar 2017

Det gick för långt, det var inte acceptabelt. Jag brukar inte uttrycka mig offentligt, men jag fick nog.

Det var på kvällen den 20 februari hon sprang ner till Rinkeby torg för att vakta sin butik när området plundrades och bilar stod i brand.

– I nästan tre timmar vaktade jag min egen butik och försökte finnas till hand för de som behövde hjälp. Det kändes som tre dagar innan polisen kom.

Det var mycket folk i rörelse. Tvärsöver torget såg hon ett 15-tal personer sparka och slå en annan person. Hon drog i killarna och skrek för att få dem att sluta.

– Han kunde ha dött. Det enda jag tänkte var att han inte får svimma för kommer inte polisen så kommer inte någon ambulans heller.

”Det finns hat och frustration i området, men det finns lika mycket kärlek och gemenskap här.”

Det är inte första gången hon ingriper. För ett par år sedan knivhöggs en 19-åring. Chaima Hakam stannade hos honom och höll honom i sitt knä. Hon tror att det är hennes civilkurage som gång på gång får henne att rycka in.

– De som inte vågar ingripa skulle nog vilja att någon ingrep om de själva eller deras barn eller vänner råkade illa ut.

Hon provoceras av att personer som i småbarnsåren flyttat från området uttalar sig i tv om hur det är att bo och leva i Rinkeby.

– Jag försvarar inte de ungdomarna gjorde och jag kan inte förstå det till hundra procent, men jag kan förstå att de vill visa missnöje. Politiker pratar om utegångsförbud och andra liknande åtgärder. Men man ska inte sparka på dem som redan ligger man ska hjälpa dem.

Hon är uppvuxen i Rinkeby. Och trots att det ibland inträffar händelser som gör att det känns tröstlöst väljer hon att alltid stanna kvar i Rinkeby.

– Det finns hat och frustration i området, men det finns lika mycket kärlek och gemenskap här.

 

MÖT FLER JÄRVAHJÄLTAR