#Järvahjältar: Anders fokuserar på de unga

Gäta Kista ungdomsgård är ett andra hem för många av stadsdelens ungdomar. Anders Marcus, chef för ungdomsgården, har alltid de unga i fokus. – Jag tror mycket på att ge ungdomarna ansvar, säger han.

  • Publicerad 14:44, 8 jun 2017

Anders Marcus är noga med att poängtera att det är hela teamet på Gäta Kista ungdomsgård som gör jobbet med att skapa ett vettigt fritidshäng för stadsdelens unga.

Men det är personalen som har nominerat honom till att bli en Järvahjälte:

”Han jobbar i det dolda men har ett finger med i stort sett alla ungdomsdrivna projekt i området. Han lägger ner oerhört mycket tid och energi. Alltid med ungdomarna i fokus. Han kämpar för dem som grupp och på personnivå. När alla andra tröttnat orkar han fortsätta och tar oss med framåt.”

– Det är lätt att säga att det är jag som gör allt, men det är vi som jobbar här och ungdomarna som har byggt upp det vi har idag, säger han.

Ny regi blev bättre än befarat

Tidigare drevs ungdomsgården i KFUM:s regi (sedan 1979) och när KFUM förlorade upphandlingen förra året var många oroliga över vad som skulle hända med gården och de anställda när företaget Fritid Stockholm tog över.

Det visade sig bli långt bättre än de befarande, då Fritid Stockholm gav de anställda fria händer att utveckla verksamheten. Anders Marcus som jobbat på gården från och till sedan 2011 blev chef.

– Vi har jobbat ganska mycket med att platta till organisationen, säger han.

Anders Marcus kommer från Falun i Dalarna och är konstnär och scenograf i grunden. Under många år jobbade han med bandet Mando Diao som kreativt ansvarig för allt som inte hade med musiken att göra.

Kreativiteten en röd tråd

Det kreativa löper som en röd tråd även med arbetet för ungdomar. På ungdomsgården finns en musikstudio där många har börjat sin artistbana, och på gården är graffiti stort.

– Mark är vår kreativa ledare som också bor i Husby och är mycket för graffiti som konstform. Vi har också personal som är kända artister, men som är från området och vill engagera sig i ungdomarna, säger Anders Marcus.

För många som arbetar på fritidsgård följer jobbet med även utanför arbetstid, särskilt om man bor i området.

– Man kan vara timanställd på en fritidsgård men i själva verket jobbar man i princip dygnet runt för att de är så engagerade. De är verkligen eldsjälar på riktigt och betyder jättemycket för de unga, säger han.

Stökigt för två år sedan

För två år sedan var det stökigt på fritidsgården, men nu har det blivit en bra stämning säger Anders Marcus.

– Vi kan sitta ner och prata med ungdomarna. Vi jobbar mycket med att få ungdomarna att dra igång egna projekt vilket får dem att växa. Vi vill inte vara en fritidsgård där vuxna startar projekt åt de unga. Det måste komma från ungdomarna själva.

Senaste projektet som han dragit igång tillsammans med de unga och polisen är Bikelife Järva.
– Vi försöker skapa en cykeltrend för att få bort moped och motorcykelåkandet i området. Vi har köpt in cyklar av olika slag, allt från BMX till vanliga damcyklar. Det är redan rätt hypat med att göra trix med cykel här, men vi ska hypa till det ännu mer för att få fler att röra på sig.